Pentru a gestiona cat mai eficient banii personali, cu atat mai mult daca in discutie intra oameni cu datorii, este necesar sa fie definite obiective financiare pe termen lung. Cat timp aceste obiective vor fi mai realiste si mai bine planificate, vor contribui semnificativ la rationalizarea cheltuielilor. Contextul este definit si de modul in care se vor gestiona nevoile si dorintele persoanei in cauza.
Educatia financiara este un domeniu intens dezbatut, cu numeroase idei pro economisire. De astfel, economisirea banilor ar trebui sa fie un obiectiv pentru fiecare om. Oricine are nevoie de o rezerva de bani la care sa poata apela in cele mai dificile momente, create de lipsa banilor, inclusiv pentru a evita o executare silita.
Plecand de la aceasta idee, agenti care se ocupa de dosarele clientilor KRUK au conceput un top al strategiilor prin care pot aparea rezultate sigure in economisirea finantelor personale. Acesta este redat in cele ce urmeaza:
#1 O buna organizare a bugetului
Realizarea unui buget de venituri si cheltuieli in familie este punctul de plecare pentru a economisi bani in fiecare luna. O aplicatie, un fisier sau o simpla agenda sunt instrumente utile pentru urmarirea intrarii si iesirii banilor. In acest mod, oamenii pot supraveghea, analiza si controla mai eficient toate cheltuielile, apeland la reducerea sau chiar eliminarea celor care nu sunt necesare.
O buna organizare a bugetului inseamna impartirea sa pe categorii. Astfel, 50% ar trebui sa reprezinte cheltuielile fixe (intretinere, utilitati, chirie), 30% din venituri ar putea fi alocate cheltuielilor flexibile (hrana, divertisment) iar 20% din banii lunari ar putea fi directionati catre economii sau investitii
#2 Reducerea costurilor facturilor
Renuntarea la cheltuielile care nu sunt necesare ar trebui sa fie o prioritate pentru toti oamenii, dar mai ales pentru aceia care se afla intr-un impas financiar. De fapt, oamenii trebuie sa-si schimbe stilul de viata, de multe ori, pentru a-si rationaliza cheltuielile. Astfel, se recomanda consumul eficient al alimentelor achizitionate, ,apa si electricitate, sau limitarea cumparaturilor la strictul necesar. Cu siguranta, beneficiile vor aparea in scurt timp, facturile mai mici avand un aport considerabil la economiile familiale.
#3 Alternative la transportul cu masina personala
Transportul cu masina personala este confortabil, dar si unul dintre cele mai costisitoare, pentru ca implica mai multe cheltuieli: combustibil, intretinere, taxe. Pentru cei care vor sa economiseasca, alegerea unui mijloc de transport in comun poate fi o solutie foarte buna. De asemenea, la fel de recomandate sunt bicicletele sau trotinetele, pentru ca implica mult mai putine cheltuieli si mai mici decat in cazul unui autoturism.
#4 Stabilirea unor obiective financiare
Oamenii sunt mai responsabili atunci cand au de indeplinit un obiectiv, de aceea setarea unui obiectiv financiar este o metoda sanatoasa de a economisi bani. Fie ca este vorba de achizitia unei case, a unei masini, a unui teren sau cumpararea unor dispozitive electronice de ultima generatie, daca sunt identificate clar, vor avea un impact asupra modului in care persoana in cauza isi aloca economiile.
#5 Plata la timp a ratelor
Rambursarea ratelor trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare persoana cu datorii, pentru a fi evitate penalitatile de intarziere. Ratele achitate la timp reprezinta o modalitate de a tine in frau cheltuielile.