De la 1 iunie intra in vigoare prevederile Ordonantei de Urgenta privind cota unica de impozitare cu zece la suta a depozitelor bancare constituite dupa aceasta data si a castigurilor pe piata de capital.
Data initiala de intrare in vigoare a ordonantei era 1 mai, dar Guvernul a decis prelungirea termenului, pentru ca Senatul a venit cu o serie de amendamente referitoare la modalitatea de impozitare.
Cele mai importante modificari aduse codului fiscal fiind majorarea impozitului castigurilor de pe piata de capital.si dobanzile la depozitele bancare, introducerea impozitului pe castigurile din tranzactiile speculative, pentru tranzactiile imobiliare, cu locuinte care sunt detinute mai putin de trei ani, iar pentru piata de capital pentru actiunile detinute mai putin de un an.
Astfel persoanele care si-au constituit depozite bancare pana la 1 mai 2005 vor plati impozit de unu la suta, iar cei care si-au constituit depozite dupa aceasta data, vor plati impozit zece la suta.
Potrivit noului cod fiscal, dobanzile bancare vor fi impozitate, incepand de la 1 mai, cu zece la suta, masura fiind aplicata pentru depozitele constituite dupa aceasta data si pentru castigurile pe piata de capital.
Veniturile din dobanzi vor fi impozitate doar la depozitele constituite dupa data de 1 aprilie, impozitul pe dobanda urmand sa fie virat de banca lunar, iar calculul va fi facut in momentul platii dobanzii.
Impozitul de 10 la suta se va aplica strict la veniturile din dobanzi acumulate dupa 1 aprilie 2005, potrivit Ordonantei de Urgenta, iar impozitele directe privind tranzactiile imobiliare si operatiunile de pe piata de capital urmand vor fi impozitate cu zece la suta, urmand ca aceasta cota sa ajunga la 16 la suta de la 1 ianuarie 2006.