Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, pentru toți operatorii de distribuție, care este standardul în ceea ce privește continuitatea alimentării cu energie electrică a utilizatorilor, a calității tehnice a energiei pe care o distribuie operatorul și calitatea comercială a serviciului de distribuție. Deoarece este nevoie de energie electrică de calitate pentru toate electrocasnicele dintr-o gospodărie utilizate zi de zi, operatorul are obligația de a răspunde cerințelor de consum în parametri tehnici ideali. Datoria consumatorului este să își răspundă la întrebarea următoare: ce furnizor de energie electrică mi se potrivește?
Acest aspect este direct legat de puterea echipamentelor electrice din gospodărie și dacă le utilizează pe toate simultan. Mai exact, consumul de energie electrică nu depinde în mare măsură de mărimea locuinței, ci de numărul de echipamente care sunt folosite concomitent.
Estimarea costurilor aferente consumului înregistrat
Toate dispozitivele electrice au un consum electric repartizat care este exprimat în Watti (W) sau kilowați (kW).
Este important să utilizăm aparatele electrocasnice în mod responsabil, să le oprim și să le scoatem din priză atunci când nu le folosim, fiindcă acest lucru va optimiza utilizarea dispozitivelor și va micșora costul facturii de energie electrică. Consumatorii pot apela la un calculator de consum al curentului, care este un instrument eficient în estimarea sumei pentru consumul înregistrat. Calculatorul de consum este simplu de folosit și este pus la dispoziția consumatorilor pe platforma furnizorilor de electricitate, în mod gratuit.
Criteriile avute în vedere în estimarea consumului
Estimarea consumului de curent se poate afla destul de simplu, introducând sau bifând următoarele date:
- Tipul de client – Casnic sau Noncasnic;
- Tipul serviciului – Energie electrică;
- Consumul lunar înregistrat (kWh);
- Județul;
- Nivelul de tensiune.
Scopul calculatorului de consum electric
Pe lângă faptul că un consumator iși poate estima consumul de curent lunar, acesta poate să apeleze la strategia de a ține sub observație consumul și de a limita sumele de plată până la un nivel stabilit de el. Din punct de vedere economic, este un demers îndrăzneț și responsabil care va avea ca rezultate:
- dezvoltarea unui comportament de consum econom;
- micșorarea sumelor lunare de plată pentru consumul de energie electrică.
Este benefic să analizăm în amănunt toate variantele pe care le avem la dispoziție deoarece, de cele mai multe ori, acolo unde se întrevăd dezavantaje sunt de fapt oportunități de îmbunătățire a modului în care realizăm lucrurile. Formarea unei rutine ne poate aduce satisfacții și siguranță, însă trebuie să fim deschiși la schimbare și la perspective noi pe care le putem asocia în stilul nostru de viață.