Maseaua de minte este molarul care erupe cel mai tarziu – in perioada 17-25 de ani – si in cel mai indepartat loc de pe arcada. Toate acestea fac eruptia sa fie una dificila in unele cazuri, deoarece trebuie sa strapunga un os matur si mai tare, precum si o gingie mai groasa.
Drept urmare, unii oameni se pot confrunta cu diferite probleme cauzate de acest molar de minte, de la eruptia partiala, adesea din cauza lipsei de spatiu, la durerile maxilare si chiar infectii dentare – deoarece favorizeaza acumularea de bacterii si resturi alimentare in interiorul gingiei.
In oricare din aceste situatii s-ar afla, o extractie molar de minte, efectuata de medicul dentist care a analizat foarte bine situatia, se va dovedi a fi singura solutie posibila la care se poate apela. Astfel ca principalele etape ale acestei proceduri stomatologice sunt:
Efectuarea unei radiografii dentare
Inainte de a lua o decizie radicala, medicul dentist va recomanda efectuarea unei radiografii dentare. Aceasta va arata care este pozitia maselei de minte si ce probleme cauzeaza aceasta, permitand deci sa se stabileasca planul de interventie, in functie de complexitatea cazului.
Pregatirea pentru interventie
Dupa prezentarea planului de interventie pacientului, acesta trebuie sa fie pregatit pentru procedura de extractie dentara. O etapa extrem de importanta in acest moment este cea de anesteziere, care se face la nivel local, in zona in care este situata maseaua respectiva. In acest fel pacientul va fi scutit de durerea de care se tem foarte multi oameni, atunci cand se gandesc la stomatolog.
Extractia propriu-zisa
Ultimul pas al acestei proceduri stomatologice este extractia propriu-zisa a molarului de minte. In cazul in care molarul nu a erupt sau este semiinclus este necesar sa se realizeze o incizie la nivelul gingiei, care sa ii ofere medicului dentist acces usor la molar.
Ulterior, se va sectiona maseaua pentru a facilita extragerea si se vor elimina toate fragmentele acesteia, urmand suturarea inciziei – daca este cazul – si aplicarea unei comprese sterile.
Dupa interventie, pacientul poate resimti durere sau disconfort, dar daca respecta recomandarile medicului, recuperarea va fi rapida si usoara.