Croitoria este metoda prin care, noi, femeile (dar si barbatii) obtinem cele mai frumoase tinute de zi cu zi, dar și pentru ocazii speciale…mai ales pentru ocazii speciale. Nuntile, botezurile, balurile sau orice eveniment care merita o rochie deosebita ar trebui onorate prin serviciile unei croitorii de top. Croitoria Picasso este o asemenea croitorie. Insa, pana a vorbi despre acest loc preferat de multe femei, sa aflam mai multe despre croitoria in sine.
Ce este croitoria?
O croitorie este un atelier artizanal in care se confectioneaza haine. Acolo se croiesc haine personalizate sau se efectueaza modificari personalizate la articolele de imbracaminte preambalate sau reparatii. Inainte de anii ’60, croitorii erau larg raspanditi, dar, datorita cresterii pretului fortei de munca si a concurentei din partea confectiilor gata facute, acestia au scazut treptat incepand cu anii ’70. Astazi termenul de croitorie este din ce in ce mai legat de High Fashion sau Haute Couture. In zilele noastre, o clienta vine de obicei la croitorie pentru a crea o rochie de mireasa sau pentru un eveniment important. Pe langa locul fizic in care sunt facute hainele, croitoria este si arta insasi de a crea imbracaminte la comanda cu maiestrie.
Cand s-a nascut Croitoria?
Inceputurile croitoriei pot fi plasate in Evul Mediu, intre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, cand a luat nastere moda, fenomen capabil sa produca efecte in domeniul economic si social. In aceasta perioada s-a conturat imaginea profesionala a croitorului, capabila sa raspunda noilor nevoi ale clientilor, care isi doreau piese vestimentare la moda. De fapt, clientii croitorului doreau sa se distinga de alti oamenii din punct de vedere social. In secolul al XVIII-lea cele mai rafinate ateliere erau incaperi mari si aerisite, dotate cu ferestre mari care se deschideau spre strada ca un fel de afisaj expus trecatorilor.
Rochii de nunta pe comanda vs. gata facute
Desi toate rochiile de mireasa par a fi adevarate opere de arta, exista o diferenta remarcabila intre o rochie pe comanda si una gata facuta. De exemplu, daca vei merge la o croitorie precum Croitoria Picasso, vei vedea ceva ce nu vei intalni in magazinele obisnuite de rochii de mireasa.
- Focalizare pe mireasa fata de focalizare pe colectia de rochii
Atat atelierele de croitorie, cat si atelierele mai comerciale, adica cele care isi incredinteaza rochiile magazinelor clasice de mireasa, au propria lor colectie, dar diferenta dintre cele doua este importanta. Rochiile de mireasa croite, deci lucrate manual, pleaca de la o colectie pentru a fi apoi concepute pentru mireasa care va trebui sa o poarte.
Sunt modificate si regandite folosind colectia doar ca punct de plecare pe care sa rationam pentru a crea o piese vestimentara unica.
Sunt create pe masuratorile exacte ale miresei, cu un model ad-hoc, chiar si uneori prin modificarea trasaturilor manechinului pe care sunt cusute, pentru a se asigura ca sunt identice cu cele ale miresei.
Rochiile de mireasa din comert, adica cele gasite in magazine, iti permit sa faci niste ajustari, desigur, dar rochia este asa si a fost gandita pentru a fi vanduta la scara larga. Cand o mireasa o alege, ea isi alege de fapt dimensiunea unei rochii create pentru multe alte mirese ca ea.
- Rochie cusuta si brodata manual, fata de rochie cusuta la masina
Grija care se pune in crearea rochiei este total diferita, vorbim cu adevarat de doua lumi indepartate! Produsul croit necesita persoane care tin foarfecele si acul in mana de la inceputul pana la sfarsitul productiei costumului, sa-l creeze, sa-l brodeze, sa-l termine…
Hainele comerciale produse industrial, pe de alta parte, presupun prelucrarea la masina, altfel ar fi dificil sa poti produce un numar atat de mare incat sa le vinzi in toata lumea sau chiar doar in multe ateliere din Italia, nu? Totul este mult mai impersonal, dar mai presus de toate atentia la detalii nu poate fi aceeasi! Tesaturile nu pot fi atat de delicate si pretioase, pentru ca cu masinile s-ar rupe, s-ar distruge… de aceea este mult mai probabil sa gasesti tesaturi fine intr-un proces manual…
- Istoria unei rochii pe comanda fata de monotonia unei rochi gata facute
Cand o rochie este creata de mainile experte ale unui designer care intalneste mireasa, care vorbeste cu ea, care decide impreuna cu ea cum sa o creeze, intelegi ca rochia in sine dobandeste propria poveste unica, care se contopeste cu cea a miresei. … Intri si in procesul creativ, prin gusturile tale, prin schimbul de idei cu designerul. Cand rochia este facuta la comanda, va fi plina de emotii unice si irepetabile…
Rochia pe care o cumperi intr-un magazin nu poate avea aceeasi incarcatura emotionala, oricat de interesant este sa o incerci si sa o gasesti pe cea potrivita.
Vorbim despre calitate
Am mai mentionat-o deja, in principiu o rochie croita manual iti permite sa tratezi tesaturi extrem de delicate, impalpabile, greu de finisat cu masina de cusut.
Si, desigur, lucrul manual este deja in sine sinonim cu calitate in comparatie cu un proces industrial. Acesta este un concept cu care suntem obisnuiti in fiecare domeniu „hand made” este sinonim cu bine facut, cu grija, calitate, unicitate. In plus, de obicei un designer de rochii de mireasa croite se concentreaza foarte mult pe cercetarea tesaturilor pentru a face mereu ceva inovator, original, diferit.
Nu dorim sa denigram hainele mai comerciale si sunt case de moda care fac haine chiar si cu productii partial industrializate, care se concentreaza insa mult pe calitate si fac haine splendide! Problema este ca, de multe ori, nu vom gasi calitate. Asa ca acorda o atentie deosebita sentimentului pe care ti-o da o rochie facuta pe comanda.