Indiferent dacă alegi să cultivi ardei în câmp sau în sere și solarii, abordarea modernă de protecție față de boli, dăunători și buruieni presupune elaborarea, din timp, a unei strategii cu efecte pe termen lung, extinsă pe întreaga perioadă de vegetație a plantelor. Concret, chiar dacă sezonul rece poate părea o perioadă „moartă”, un fermier cu viziune și cu experiență, folosește din plin acest timp pentru a pune la cale strategia de cultivare pentru următorul sezon.
Aceste strategii de protecție a culturilor de ardei permit obținerea unor recolte sănătoase și de calitate superioară, atribute-cheie atunci când vine vorba despre vandabilitate. Aplicarea tehnologiilor integrate de protecție, alegerea din timp a unor fungicide cu spectru larg și moduri diferite de acțiune și alternarea produselor de protecție sunt indispensabile. Această abordare modernă reprezintă soluția față de principalele provocări pentru legumicultori: pierderile de producție, dezvoltarea formelor de rezistență la fungicide sau schimbările climatice.
- Optimizarea tratamentelor folosind tehnologii moderne
Cultura de ardei este expusă atacului a numeroși agenți patogeni, responsabili de boli ce provoacă pagube importante, precum: pătarea bacteriană, alternarioza, fuzarioza, mana, antracnoza, putregaiul umed sau putregaiul cenușiu. Utilizarea tehnologiilor moderne implică, printre altele, folosirea alternativă a unor produse de protecție variate și cu moduri diferite de acțiune, eficiente în a combate aceste boli la ardei. Un protocol de protecție precum Smart Technology îți permite să obții producții valoroase și îți oferă încredere în investiția făcută.
Concret, poți alege un fungicid polivalent ca Dagonis, de exemplu, care combină două substanțe active inovatoare, fluxapiroxad (grupa SDHI) și difenoconazol (triazol), asigurând un control de lungă durată pentru un spectru larg de boli, cum ar fi alternarioza sau făinarea. O altă soluție inteligentă de protecție poate fi Signum. Acesta este un fungicid care, grație tehnologiei AgCelence, nu doar că previne și combate eficient infecții fungice păgubitoare, precum făinarea și putregaiul cenușiu, ci are și efecte fiziologice. Astfel, contribuie la creșterea toleranței la stres și intensifică fotosinteza. De aici, rezultă o vigoare superioară și o producție mai bună.
O altă variantă pe care o ai la îndemână pentru protecția inteligentă a culturii de ardei este Scala, fungicid aplicat pentru combaterea putregaiului cenușiu. Efectele utilizării acestuia sunt excelente, pentru că substanța activă inhibă agentul patogen, indiferent de stadiul de dezvoltare în care se află acesta.
- Evitarea formelor de rezistență la fungicid, alternând produsele
O abordare modernă în ceea ce privește prevenirea apariției formelor de rezistență la fungicid înseamnă folosirea alternativă a fungicidelor cu moduri de acțiune diferite (sistemic, de contact etc.) și care permit combaterea simultană a mai multor boli (au spectru larg de acțiune). Flexibilitatea în aplicare este un atribut important al soluțiilor Smart Technology, căci permite respectarea unui calendar precis al tratamentelor și al lucrărilor agricole, fără să mai depinzi de condițiile meteo, de pildă.
O abordare modernă de protecție a culturii de ardei presupune aplicarea mai multor tratamente, în momente diferite ale dezvoltării plantei, cu produse care se completează unele pe altele, pentru optimizarea rezultatelor. De pildă, făinarea și alternarioza pot fi combătute eficient cu ajutorul fungicidului Dagonis, aplicat din perioada de dezvoltare a lăstarilor laterali până în perioada de dezvoltare a fructelor. Ulterior, un fungicid de tipul Signum poate fi folosit în perioada de dezvoltare a fructelor pentru a combate făinarea și putregaiul cenușiu. În cazul în care putregaiul cenușiu reprezintă singurul motiv de îngrijorare, tratamentul cu Scala poate fi aplicat în perioada de înflorire a plantelor.
O strategie atent planificată încă dinaintea începerii sezonului de producție este de natură să prevină și să minimizeze eventualele pierderi, astfel încât să crească rentabilitatea și vandabilitatea.
- Asigurarea protecției culturii, pe întreaga perioadă de vegetație
Cultura de ardei este expusă riscurilor în toate etapele de dezvoltare, de la transplantarea răsadurilor până la recoltare. O abordare modernă ca Smart Technology presupune o gândire pe termen lung și construirea unui plan de protecție amplu, în care să nu existe nicio perioadă neacoperită.
Tehnologiile integrate de protecție presupun două aspecte distincte:
- respectarea tehnologiei de cultivare și a lucrărilor fitosanitare specifice culturii de ardei;
- folosirea unor fungicide, erbicide și insecticide eficiente, conform unei scheme bine puse la punct, astfel încât să obții o recoltă de calitate și constantă.
Dincolo de protecția culturii de ardei împotriva bolilor, la fel de important este și un bun control al îmburuienării. Stomp Aqua este, de exemplu, un erbicid eficient împotriva majorității speciilor de buruieni monocotiledonate și a unor specii de dicotiledonate. Aplicarea se face în perioada de dezvoltare a frunzelor și a lăstarilor laterali.
Totodată, combaterea insectelor, în special a omizii fructelor, se poate realiza în perioada de dezvoltare a fructelor, cu ajutorul unui insecticid ca Alverde.
- Asigurarea unui timp de pauză favorabil, folosind produse inovatoare
Un alt avantaj al Smart Technology este posibilitatea de a asigura un timp de pauză favorabil. Timpul de pauză reprezintă numărul de zile care trebuie să treacă de la aplicarea ultimului tratament până la recoltare, astfel asigurându-se o recoltă de legume sănătoase și de calitate.
Nerespectarea timpului de pauză poate determina depășirea nivelului maxim permis de reziduuri de substanțe chimice. Un timp de pauză redus vine în sprijinul legumicultorilor, permițându-le să își valorifice recolta rapid, în condiții optime. Produsele moderne pentru protecția ardeilor se remarcă prin timp de pauză redus, de 3 zile, de exemplu Alverde.
Așadar, progresele în domeniul tehnologiilor de cultivare a ardeilor sunt susținute de soluții inteligente de prevenire și combatere a bolilor, buruienilor și dăunătorilor. Folosește-ți experiența și pune la punct, din timp, un plan de acțiune care să acopere întregul ciclu de producție.
Sursa foto: Shutterstock