Industria 4.0 sau a patra revoluție industrială este privită ca o „trusă de instrumente digitale” pentru următorul nivel de automatizare. Înlocuiește procesele industriale convenționale și transformă-le în procese digitale interconectate, capabile să ia decizii și să ofere informații esențiale.
Automatizare și transformare digitală prin internetul industrial al lucrurilor (IIoT)
Internetul industrial al lucrurilor (Industrial Internet of Things, prescurtat „IIoT”), în care echipamentele și utilajele se interconectează între ele, ajută la crearea unui ecosistem automatizat de lucru, susținând transformarea digitală. Prin urmare, prin intermediul senzorilor, al aplicațiilor software și al tehnologiilor de rețea, se obțin date esențiale în urma proceselor industriale și de fabricație.
Infrastructura utilajelor (primul nivel al afacerii) se conectează cu infrastructura IT (ultimul nivel al afacerii) prin cel mai potrivit standard de comunicare IIoT, și anume IO-Link, o soluție multifuncțională, pentru o fabrică inteligentă în monitorizare și control. Din altă perspectivă, IIoT accelerează producția și facilitează predictivitatea costurilor operaționale.
Cablare modulară cu interfață inteligentă AS-i
Ca înlocuitor pentru tehnologia de cabluri convenționale, interfața Actuator-Senzor (AS) este un standard internațional pentru transferul semnalelor și al informațiilor cu ajutorul unui singur cablu.
Conceput ca un sistem deschis, tehnologia este compatibilă cu toate sistemele și dispozitivele comune fieldbus. Prin urmare, cablul cu o structură modulară și tehnică flexibilă de conectare prezintă o topologie variată. Se poate aplica inclusiv în sisteme Safety-At-Work pentru opriri de urgență sau în identificare și codare cu RFID.
De asemenea, există dispozitive cu interfețe de comunicație AS. Ca exemplu de integrare în mediile industriale grele, un senzor temperatura cu interfață AS este special conceput pentru detectarea și evaluarea temperaturii, având stabilitate mecanică ridicată. Acest tip de senzor transformă temperatura fizică în semnal electric sau analogic, putând fi utilizat în medii lichide și gazoase.
Dincolo de conectivitatea inteligentă, interfața AS aduce economii de costuri, prin reducerea complexității instalației de cablaje.
Roboții industriali colaborativi, componentă esențială a viitorului
Fabricile inteligente ale industriei 4.0 nu înseamnă lipsa oamenilor, ci integrarea personalului uman cu roboți industriali colaborativi sau coboți. Nu mai este un secret faptul că lucrul colaborativ dintre oameni și roboți reprezintă viitorul producției. Așadar, programarea roboților industriali colaborativi, în colaborare cu oamenii, va duce la automatizarea proceselor industriale.
Pe lângă nivelul ridicat de precizie, comparativ cu oamenii, roboții industriali nu sunt supuși oboselii sau suprasolicitărilor operaționale, așa cum sunt durerile articulare. Coboții preiau sarcinile monotone și obositoare, facilitând automatizarea într-un procent ridicat sau chiar integral.
Senzori și camere inovative de recunoaștere 3D
În scopul creșterii eficienței automatizării industriale, utilajele și roboții pot fi echipați cu senzori și camere de recunoaștere tridimensională. Aceste dispozitive inovative sunt benefice în sistemul de detectare a paleților, în industria de ambalare, operațiunile de logistică din depozit ș.a.m.d.
De exemplu, o cameră 3D poate fi instalată pe motostivuitoare autonome, astfel încât încărcarea și descărcarea paleților să se realizeze în siguranță. Pe de altă parte, senzorii 3D sunt benefici în multiple aplicații care să determine integralitatea, volumul sau sortarea pe linia de ambalare.
Sistem de asistență a angajatului pentru sarcini de producție manuale
Chiar dacă viitorul înseamnă automatizare, digitalizare și robotizare industrială, nu putem omite importanța factorului uman. Astfel, angajații cu sarcini de producție manuală beneficiază de instrucțiuni în timp real, pe baza procesării inteligente a imaginilor.
Comparativ cu tehnicile tradiționale, în care personalul cu experiență oferă suport personalului recent angajat, sistemul de asistență a angajatului este privit ca fiind un „profesor full-time”, ce asigură o productivitate crescută în muncă. Mai mult decât atât, sistemul minimizează erorile și abaterile la timp. La baza acestei tehnologii se află o cameră 2D/3D, care detectează și corectează cu precizie poziția mâinilor în procesele de manipulare.
În concluzie, industria 4.0 anunță apariția fabricilor inteligente. Fii și tu pregătit pentru viitor, prin alegerea tehnologiilor potrivite pentru afacerea ta!
Sursa foto: Shutterstock