Banii sunt adesea considerați cheia succesului și a unei vieți fericite, însă este oare chiar așa? Răspunsul poate fi diferit de la persoană la persoană, dar realitatea este că între starea financiară și sănătatea emoțională există o legătură mai complexă decât ne-am imagina la prima vedere. De aceea, un lucru este cert: deși banii nu pot garanta fericirea, gestionarea acestora poate influența profund starea noastră emoțională, dar și invers. Descoperă în continuare mai multe detalii.
Stările emoționale vs. relația pe care o avem cu banii
Să recunoaștem, multe dintre deciziile financiare pe care le luăm sunt influențate de stările noastre de spirit. Din acest motiv, gestionarea banilor nu este doar o chestiune rațională, ci și una emoțională. Iată câteva dintre emoțiile care au cea mai mare legătură cu modul în care gestionăm banii.
- Frica de a nu avea suficienți bani. Deși poate fi copleșitoare, este un sentiment firesc pe care mulți îl trăim. Important este să o privești ca pe o oportunitate de a-ți crea un plan care să te ajute să te simți în control. Prin pași mici, cum ar fi economisirea regulată sau reducerea cheltuielilor inutile, poți începe să-ți construiești siguranța financiară. Nu trebuie să faci totul deodată – fiecare pas contează și poți începe un plan de economisire din timp. De exemplu, poți contribui la Pilonul 3 de pensii, pentru a investi în viitorul tău, oferindu-ți un venit suplimentar la pensie. Chiar și o sumă mică, de doar 45 de lei pe lună, poate contribui la siguranța financiară din viitor, începând cu vârsta de 60 de ani.
- Stima de sine. Aici este simplu: multe persoane asociază succesul financiar cu valoarea lor personală. De aceea, când nu își ating obiectivele financiare, se pot simți neîmplinite, iar acest lucru poate duce la un cerc vicios de nesiguranță și anxietate legată de bani.
- Bucuria și recompensele financiare. Această emoție poate stimula comportamentele financiare pozitive, cum ar fi economisirea și investițiile inteligente. Explicația este următoarea: unii oameni simt o satisfacție mare atunci când reușesc să își îmbunătățească situația financiară, motiv pentru care vor căuta neîncetat motive în acest sens. Totuși, în același timp, atunci când strategia de îmbunătățire a situației financiare nu decurge conform planului, pot apărea dezamăgirea de propria persoană, sentimentul de incompetență și invidie față de alții.
Așadar, emoțiile noastre nu doar că influențează deciziile financiare pe care le luăm, dar și relația generală cu banii, fie că suntem conștienți de aceasta, fie că nu.
Cum să-ți controlezi mai bine emoțiile și, implicit, finanțele
Acum că ai văzut cum pot influența emoțiile relația pe care o avem cu banii, iată ce poți face pentru un mai bun control al emoțiilor și, implicit, al gestionării financiare:
- Identifică și conștientizează emoțiile legate de bani. Fă o introspecție sinceră pentru a înțelege ce emoții sunt asociate cu banii. Ești stresat atunci când vine vorba de economii sau simți o satisfacție majoră când cheltuiești? Recunoașterea acestor emoții te poate ajuta să înțelegi mai bine deciziile financiare pe care le iei.
- Învață tehnici de respirație. Înainte de a lua decizii financiare mari sau în momente de stres legate de bani, încearcă să te oprești și să respiri profund. Tehnicile de respirație profundă sunt excelente pentru calmarea sistemului nervos și reducerea anxietății.
- Aplică regula celor 24 de ore. Dacă simți un impuls de moment să faci o achiziție majoră care nu este tocmai necesară, specialiștii recomandă să aștepți 24 de ore înainte de a lua o decizie. Astfel, odată cu trecerea orelor, vei scăpa de impulsurile de moment și poți gândi rațional dacă este cazul să faci achiziția sau nu.
În concluzie, acum că știi că între emoții și situația financiară există o relație de interdependență, este important să înveți cum să gestionezi eficient ambele aspecte pentru un viitor financiar cât mai stabil. Începe prin a pune în practică informațiile din acest articol și observă constant care sunt reacțiile și emoțiile pe care le simți în legătură cu finanțele tale, pentru a le putea ajusta în consecință.
Sursă foto: Shutterstock