Introducerea taxei pe viciu poate declansa presiuni inflationiste, avertizeaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In cosul zilnic al romanilor, consumul de tigari atinge deja, ca valoare, jumatate din consumul de paine.
„Vazand ce pondere mare detin tigarile, aproape jumatate din ponderea painii, in gluma spus, ai senzatia ca in Romania se mananca tigari”, a completat guvernatorul Bancii Nationale. In cosul de consum utilizat de Institutul National de Statistica, tigarile detin o pondere de 4%, in timp ce la paine procentajul este de aproape 8%.
Isarescu crede ca evolutia favorabila a preturilor in luna februarie si martie nu reprezinta o garantie pentru continuarea dezinflatiei in ritmul dorit. Exista inca potentiale socuri, in special din partea ofertei. In opinia guvernatorului BNR, rata inflatiei din ultimele doua luni, de 0,2%, indica o inflatie anuala de baza putin peste 2%. Asupra acesteia este greu sa mai intervii. In acest caz, puseele inflationiste din segmentul preturilor administrate sunt greu de contracarat prin restrangerea cererii.
BNR a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5% (plus/minus un punct), in conditiile unei rate anuale, in 2005, de 8,6%, usor peste intervalul de variatie stabilit pentru anul trecut. Dupa primele trei luni din 2006, rata anualizata a inflatiei a coborat la 8,4%, sustinuta de cifrele foarte bune pentru februarie si martie, cand preturile au urcat cu putin peste 0,2%.
20 eurocenti in plus
Taxa pe viciu face parte din pachetul de legi privind reforma sanatatii, aprobat de Parlament sub forma angajarii raspunderii Guvernului. Legile se afla la promulgare. Taxa a fost stabilita la 10 euro/1.000 tigarete, respectiv 20 de eurocenti pentru fiecare pachet. Suma s-ar putea regasi aproape integral in pretul final al pachetelor de tigari. Influenta pe pachetul de tigarete va reprezenta o crestere de circa 600 de lei vechi. De la un pret cu amanuntul de 36.000 lei/pachet se va ajunge la un pret cu amanuntul de 36.600-37.000 lei/pachet, potrivit estimarilor Ministerului Finantelor.