Cresterea cotatiilor bursiere, bine mediatizata, a deschis apetitul incepatorillor. Pentru a lua pulsul pietei am incercat sa „descoasem” cativa brokeri.
Fiecare broker participant la acest sondaj a fost invitat sa raspunda la urmatorul set de intrebari:
1. Dupa cresterile sustinute din aceasta luna, cum va explicati absenta unor corectii mai consistente? Entuziasmul investitorilor la BVB e nelimitat?
2.Ce orizont de asteptare recomandati in acest moment investitorilor la bursa pentru plasamentele lor? Enumerati-ne 3 companii care nu ar trebui sa lipseasca din nici un portofoliu.
3. Cum vedeti cotatiile celor mai lichide companii in preajma AGA din acest an (martie-aprilie)?
4. Care considerati ca ar putea fi cresterea bursei la nivelul indicilor pana la sfarsitul anului?
Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest
1. Raspunsul tine pe de o parte de intrarile de bani in piata, care nu s-au terminat, iar pe de alta parte de asteptarile cu privire la evolutia pozitiva a pietei anul acesta. Nu as spune ca entuziasmul este nelimitat; este clar ca aceste cresteri accelerate nu vor continua in acelasi ritm pe termen scurt. O corectie nu este obligatorie, desi aceasta poate veni la un moment dat. Mai degraba ma astept la o evolutie relativ stabila pe termen scurt.
2. As recomanda o investitie in actiuni pentru urmatoarele 12-18 luni, dar cu atentie maxima si analiza atenta, pentru o adaptare rapida a strategiei in cazul in care conjunctura pe piata se schimba. Intr-un portofoliu diversificat as pastra in mod cert actiuni SIF si Rompetrol Rafinare, desigur, intr-o structura de portofoliu ce include si alte titluri.
3. Evolutie stabila, eventual o usoara crestere de 5-10%.
4. La inceputul anului estimam o crestere de 30-50%. Deja cresterea din prima luna a anului se incadreaza in aceste limite. Acum as merge pe 50-60%.
Marcel Murgoci, director de operatiuni Estinvest
1. Cresterea bursei, in prima luna a anului 2005, cu 30 % la nivel de indici, s-a datorat deciziilor economice luate de noul guvern. Corectii au existat si, probabil, vor mai exista, dar una consistenta nu cred ca va fi in perioada imediat urmatoare pentru ca ne aflam intr-o perioada a anului in care se anunta rezultatele preliminate pe 2004 si datele de referinta pentru eventuale dividende.
2. Cred ca achizitiile efectuate in aceasta perioada ar trebui privite pentru un interval de cel putin 8 luni, din portofolii nelipsind SNP, Banca Transilvania, SIF Oltenia, Oil Terminal, SIF Transilvania.
3. Daca rezultatele economico-financiare se anunta mai bune decat previziunile investitorilor, precum si daca dividendele sunt mai mari decat asteptarile noastre, probabil ca vor avea o evolutie crescatoare. In conditiile in care nu se intampla nimic spectaculos, evolutia pretului va fi una stabila.
4. Anul 2005 va fi unul mai bun decat 2004.Cand spun acest lucru ma refer la 2 evenimente majore: liberalizarea contului de capital si trecerea la leul greu.
Adrian Manaila, presedinte Elda Invest
1. Probabil ca o corectie mai accentuata va interveni odata cu publicarea bilanturilor anuale ale companiilor listate. Entuziasmul investitorilor pentru „jocul la bursa” nu il gasesc complet nejustificat. Nu sunt de acord cu analistii care considera ca suntem intr-un „bubble” care risca sa plezneasca.
2. Cred ca un orizont logic de asteptare este de minimum 24 de luni, legand acest termen de data integrarii Romaniei in UE. Pentru acest orizont cred ca cele mai interesante companii sunt Petrom, societatile din domeniul financiar-bancar (SIF-urile sunt preferatele mele) si, cu potential speculativ, una-doua companii care urmeaza sa fie privatizate (ma gandesc la Antibiotice, Oltchim sau Conpet).
3. Se pare ca multe dintre companiile listate sunt evaluate deja pentru rezultatele de anul viitor, asa ca anuntarea rezultatelor din acest an s-ar putea sa nu produca miscari importante pe piata, poate doar o scadere a cererii si, pe acest fond, o corectie de pret. Ma astept, urmare a intaririi leului in raport cu euro, ca emitentii care vand in euro sa raporteze rezultate mai slabe decat cele asteptate.
4. Cred ca anul acesta indicii bursieri vor creste cu 50-60%. Dupa debutul furtunos din ianuarie, s-ar putea ca aceste procente sa urce spre 80%.
Emil Ogica, vicepresedinte KTD Invest
1. Presiunea exercitata de cumparatori in conditiile in care discutam de multa vreme despre aceeasi emitenti listati face ca asteptata corectie sa intarzie. O sporire a ofertei de actiuni (oferte de vanzare, noi listari) ar face ca pretul actiunilor sa evolueze corelat cu indicatorii financiari si nu determinat de alte motive.
2. Dupa evolutia cu mult peste asteptari din ultimele saptamani este bine ca investitorii sa efectueze plasamentele pe o perioada de 9 – 12 luni. Recomandari concrete se pot face doar in functie de profilul
financiar al investitorului si de gradul de risc pe care si-l asuma.
3. In apropierea datelor de referinta au loc miscari ale cotatiilor la societatile care au o rata ridicata de alocare a dividendului fata de pretul de tranzactionare. Sunt posibile miscari si la societatile care acorda actiuni gratuite.
4. Randamentul mediu pe piata de capital in 2005 poate atinge 40 – 50%.
Valerian Ionescu, director de operatiuni CA IB Securities
1. Cresterea bursei poate fi pusa pe seama „modei” pe care a declansat-o. Aproape in orice „organ” de presa se vorbeste despre bursa si evolutia din aceasta perioada a preturilor actiunilor. Sunt si o serie de evenimente pozitive care s-au produs sau se vor produce in Romania (denominare, liberalizarea contului de capital, reducerea dobanzilor, crestere economica).
2. Pentru short term luna martie; pentru long term cel putin 6 luni, cu acordarea unei atentii speciale pe perioada verii (cand este posibil sa avem scaderi mai mari). Numai doua titluri: Banca Transilvania si un SIF (Moldova, Transilvania sau Oltenia).
3. In esenta, in crestere, depinzand totusi de situatiile financiare (care vor fi cunoscute deja la data AGA)
4. In jurul a 60%
Leonard Visan, broker TVM
1. Avand in vedere ca aceste cresteri au fost date de cumparatori puternici, scenariul ar fi acela ca a fost o perioada de acumulare. Dupa ce acestia au iesit din joc a urmat o perioada de inertie dupa care speculatorii au inceput sa vanda. Am asistat astfel la o usoara corectie pe fondul unor volume mici, ceea ce ne conduce la ideea ca nu asistam la o perioada de distributie ce ar duce la o scadere drastica a preturilor.
2. O prima perioada ar fi pana la AGA de bilant si distribuirea dividendelor, dupa care sfarsitul anului cu o noua strategie adaptata la acel moment. Nu ocoliti Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare, SIF-urile.
3. Avand in vedere scopul AGA, in functie de intentiile emitentilor (distribuirea de dividende, majorarea capitalului cu profitul obtinut, etc) si performante vom asista la cresteri diferentiate. Aici se impune o precizare: in aceasta perioada e posibil sa asistam la descarcari serioase avand in vedere ca va fi un entuziasm general.
4. Cumulat cu cresterea de pana acum, minim 70% (nivel ce poate fi atins si mai repede, sfarsitul anului e posibil sa ne gaseasca pe o corectie majora).