“Iarba este verde cand privesti Romania, insa inteleg ca din interior acest lucru se vede mai greu, din simplul motiv ca mereu iarba va fi mai verde cand te uiti peste gard. Cate tari se pot lauda cu o crestere economica de aproape 7% – cat ati avut anul trecut, cu o structura a datoriei publice de 35% din PIB, cu somaj redus si cu o rata de 8% a creditelor neperformante? Pe langa aceste date fundamental pozitive, Romania are in continuare un viitor promitator, acesta fiind si motivul pentru care confirmam angajamentul de a investi aici in urmatorii ani”, a declarat Ignacio Jaquotot – seful diviziei Banci Subsidiare Internationale, din cadrul grupului Intesa Sanpaolo.
Acesta subliniaza insa ca una dintre principalele probleme ale Romaniei ramane disparitatea economica dintre cele mai atractive zone ale tarii – Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisioara – si restul regiunilor, disparitate existenta si din cauza investitiilor scazute in infrastructura, care fac mai putin atractive pentru investitori zonele greu accesibile ale tarii.
“Romania trebuie sa devina mai omogena economic in urmatorii ani. Nu exista o solutie usoara pentru Guvern in vederea rezolvarii acestei probleme, insa daca s-ar pune mai mult accent pe investitii in infrastructura cred ca restul oraselor din Romania s-ar integra mai usor datorita imbuntatirii comunicatiilor si a logisticii”.
“Nu abandonam retail-ul. Revizuim oferta si in cateva luni vrem sa putem prezenta ceva ce conteaza”
Seful diviziei de subsidiare a Intesa spune ca banca vrea sa isi urce cota de piata cu ‘cateva puncte procentuale’ in Romania, recunoscand insa ca, plecand din pozitia unei banci din esalonul secund, o crestere rapida este dificil de obtinut.
“Vrem sa ne marim cota de piata in Romania si vrem sa ramanem aici pe termen lung. In Romania suntem in esalonul al doilea si este dificil sa crestem foarte repede. (…) Vrem sa facem lucrurile cum trebuie si ne concentram pe o crestere organica, nu pe achizitii”, adauga Ignacio Jaquotot.
Luand in calcul nivelul activelor, Intesa Sanpaolo Romania si-a dublat cota de piata in ultimul an, depasind 2%, dupa finalizarea achizitiei Veneto Banca. In Romania, Intesa se lupta pentru intrarea in top 10, in vreme ce in Italia grupul ocupa pozitia a doua in clasamentul general, dupa UniCredit.
Desi anterior italienii afirmasera ca subsidiara din Romania se va concentra mai mult pe segmentul corporate, mai nou acestia spun ca nu vor sa scape din vedere segmentul de retail, in prezent lucrand la revizuirea ofertei adresata acestora.
“Nu abandonam segmentul de retail. Noua tinta a managementului actual din Romania este sa revizuiasca oferta bancii. Incercam sa imbunatatim procesele interne pentru a avea un timp cat mai scurt pentru a raspunde la cererea clientilor intr-un mod mai inteligent. In Romania trebuie sa fii pregatit sa oferi ceva ce conteaza pentru clientii de retail, pentru ca exista deja o serie de banci bune. Intai vrem sa fim siguri ca avem ceva bun ce putem sa oferim clientilor, din acest motiv urmand sa anuntam ceva in acest sens probabil peste cateva luni”, mentioneaza Ignacio Jaquotot.
“Ne uitam la intreaga strategie a bancii in Romania si vrem sa vedem ce face sens in piata. Nu cred in teoria potrivit careia trebuie sa ai 100 de produse pe care sa oferi persoanelor fizice. Oferta pentru retail se va concentra pe trei mari segmente: instrumente de plata, creditare si platforma de interactionare cu banca”, a mai adaugat Dan Sandu, CEO Intesa Sanpaolo Bank Romania.
La sfarsitul anului trecut, subsidiara din Romania a Intesa avea active de 4,78 mld. lei (+8% y/y), in vreme ce profitul net s-a triplat la 43 mil. lei.
La nivel international, Grupul Intesa Sanpolo a inchis anul 2017 cu un profit net de 7,32 mld. euro, dublu fata de cel de 3,11 mld. euro inregistrat in anul anterior. Profitul din 2017 include insa un castig de 811 mil. euro din vanzarea retelei de distributie de fonduri Allfund, precum si o contributie publica de 3,5 mld. euro.
Intesa facut parte din procesul de salvare a doua banci regionale din Italia: Guvernul Italiei a lichidat activele cu probleme ale bancilor, in vreme ce Intesa Sanpaolo le-a cumparat pe cele bune pentru 1 euro. Intelegerea dintre guvern si Intesa a inclus o contributie publica de 3,5 mld. euro pentru a contrabalansa impactul tranzactiei asupra indicatorii de capital ai bancii. La randul sau, Intesa a distribuit dividende in valoare totala de 3,4 mld. euro.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa; Wall-Street.ro