Cu siguranta cu totii am auzit la un moment cum ca jocurile video nu ne aduc niciun beneficiu si ca au ca scop doar pierderea timpului sau stricarea vederii.
In cazul in care asta te-a pus pe ganduri, atunci vei fi fericit sa afli ca mitul stricarii vederii nu doar c-a fost infirmat de un studiu al universitatii din Rochester, USA, dar si contraargumentat prin faptul ca in realitate jocurile iti pot imbunatati vederea!
Mai mult de-atat, jocurile ne pot ajuta sa dobandim abilitati sociale pe care cu greu le-am putea obtine altfel, si totul doar prin a face ceea ce ne place, si anume, gaming!
Acestea fiind spuse, haideti sa vedem ce abilitati sociale pot fi dobandite prin gaming si cum putem face asta!
1. Invatarea sau aprofundarea limbii engleze
Din fericire, ne aflam printre tarile a carora limba vorbita nu este inclusa in cele mai populare jocuri video, exceptie facand, spre exemplu, League of Legends.
Cu siguranta, unii dintre noi vad acest lucru ca pe un dezavantaj, insa este de fapt o binecuvantare, intrucat acest aspect ajuta enorm la invatarea sau aprofundarea limbii engleze.
Chiar daca exista jocuri si aplicatii destinate invatarii limbi engleze, in acest articol ne vom referi strict la gaming ca hobby, si anume jocurile populare, impreuna cu abilitatile pe care le putem dobandi facand ceea ce ne place, in mod oarecum inconstient.
Fie ca te joci pe calculator, pe PS sau Xbox, vei intampina anumite cuvinte sau ipostaze necunoscute pe care vei vrea sa le intelegi si astfel, vei dobandi cunostinte in mod natural, pasiv si cu foarte putin efort.
Un exemplu bun pe care-l poti invata cel mai probabil doar din gaming este omonimia cuvantului „mail„, sub forma de corespondenta / cutie postala sau de armura din zale, cea din urma fiind foarte populara in jocurile de tip RPG.
De asemenea, in jocurile cele mai populare, precum World of Warcraft, este destul de dificil sa intalnesti jucatori romani sau sa faci parte dintr-o comunitate complet romaneasca. Cu toate acestea, chiar daca reusesti, este aproape imposibil sa poti indeplini tot ce-ti propui in joc fara a relationa si cu jucatori straini, evident, prin intermediul limbii engleze.
Asadar, relationand cu jucatori din alte tari iti va starni interesul in a-ti dezvolta cunoasterea limbii engleze, ceea ce te va face sa te ajuti in mod natural de aplicatii precum Google Translate, pentru a putea intelege si comunica cu celelalte persoane.
2. Abilitati sociale
Jocurile, in special cele online, sunt probabil cea mai usoara metoda de a-ti face prieteni cu care poti vorbi oricand si despre orice.
Spre exemplu, daca ti-a placut un meci de Overwatch cu un anumit jucator, ii poti trimite un friend request pentru a putea juca cu el in continuare in aceeasi echipa. Mai mult, pe masura ce va distrati impreuna, puteti sa faceti schimb si de adresa Skype sau Discord, si sa incercati si alte jocuri, sau doar conversa in afara lor.
De asemenea, guildele de World of Warcraft sunt printre cele mai frumoase comunitati de prieteni din care poti face parte, care la randul lor pot dezvolta relatii de prietenie pentru totdeauna.
Mai mult, intrucat comunitatile de prieteni online relationeaza atat in jocuri cat si in afara lor, fie pe TeamSpeak, Ventrilo sau Discord, poti asista in canalul de conversatie, chiar daca preferi sa scrii. In acest mod, iti va fi mult mai usor sa incepi sa comunici in limba engleza cu ei prin microfon, odata ce vei vedea ca greselile de pronuntie se intampla oricui, si ca nu este nicio rusine in asta, ba chiar poate deveni o gluma doar a voastra.
3. Dexteritate si logica
Fie ca te joci single-player sau online, vei intampina anumite obstacole in jocuri, menite sa-ti stimuleze abilitatea de-a gasi solutii sau lua decizii.
Similar abilitatilor de mai sus, dexteritatea si logica se vor dezvolta in acelasi mod pasiv si placut, evitand frustrarea sau sentimentul de esec.
Spre exemplu, un joc bun pentru a-ti dezvolta IQ-ul si logica este Portal (1 si 2), a carui poveste se leaga de populara serie Half-Life.
Cat despre luarea deciziilor si logica, majoritatea jocurilor contribuie la aceste abilitati, fie ca sunt jocuri de tip FPS, RPG sau simulatoare, online sau offline, intrucat tu controlezi ce faci, gestionandu-ti resursele in timp ce-ti invingi adversarii.
4. Dezvoltare profesionala
Poate ca nu stii inca, dar ai putea fi un ideal content creator sau streamer!
Este un mod ideal de a-ti petrece timpul liber, fie ca inregistrezi filmulete cu review-uri ale jocurilor pe YouTube, sau streamui jocul preferat in timp real pe Twitch, doar cu ajutorul unui calculator sau unui laptop pentru gaming.
La randul lui, streamingul pe Twitch, are propriile beneficii, si anume:
- te ajuta in cazul in care nu ai cu cine socializa sau te simti singur. Streamingul este „scuza perfecta” pentru a vorbi singur, ca si cum ai avea audienta, lucru apreciat de eventualii vizitatori, intrucat nimeni nu vrea sa se uite la un streamer care nu vorbeste;
- iti va asigura cativa prieteni buni, cu care vei putea interactionea ori de cate ori esti online – multi gameri vor un prieten streamer;
- te va face sa fii mai pozitiv si placut indiferent de ce se intampla in joc. Stiind ca cineva te urmareste de placere, te va pune pe ganduri inainte de a te lua de alti jucatori;
- te va ajuta in a-ti face o rutina stabila, zilnica si un motiv in plus pentru a te da jos din pat in zilele in care te simti mai putin motivat;
- iti ofera o sansa in a-ti castiga existenta facand ceea ce-ti place, transformandu-ti astfel hobby-ul in cariera profesionala.
5. Descoperirea unui alt job sau hobby
Cu abilitatile dobandite prin gaming de mai sus, poti cu siguranta sa-ti gasesti inca un hobby sau o cariera despre care nici nu stiai ca iti poate fi destinata!
Spre exemplu:
- cunoasterea limbii engleze iti va deschide oportunitati nelimitate in ceea ce priveste locul de munca, atat la birou cat si de acasa, pe site-uri precum Fiverr;
- abilitatile in editarea imaginilor sau prelucrarea video dobandite prin intermediul jocurilor sunt si vor fi in continuare la mare cautare;
- aptitudinile sociale si depasirea barierei de-a initia conversatii te pot ajuta enorm pe plan profesional;
- dexteritatea, logica, abilitatea de-a rezolva probleme si coordonarea mana-ochi te pot diferentia de alte persoane in anumite circumstante profesionale si iti poate oferi sanse chiar si in domeniul chirurgiei.
Toate acestea lasand la o parte cultura generala si alte avantaje precum o eventuala pasiune pentru muzica, grafica sau chiar programator in domeniul jocurilor!
Asadar, acum poti contrazice pe oricine spune ca jocurile nu aduc niciun beneficiu, cu argumente reale si pertinente!