Campania ANAF-ului de recuperare a TVA-ului de la persoanele fizice care au vandut imobile capata o noua turnura. Marian Morcoasa, director general in cadrul ANAF, spune intr-o adresa catre Directia Generala a Finantelor Publice ca selectia persoanelor fizice alese pentru inspectia fiscala se face dupa codul numeric personal (CNP) si va avea in vedere cazurile in care s-au efectuat cel putin cinci tranzactii imobiliare de catre aceeasi persoana, care au depasit plafonul legal de scutire (n.r. 35.000 de euro), ordonate descrescator dupa valoarea totala a tranzactiilor.
TVA inclus sau la valoarea de tranzactie?
Mariana Vizoli, director al directiei de legislatie in domeniul TVA MFP, spune intr-o adresa de raspuns Directiei Generale Coordonare Inspectie Fiscala ca se aplica procedeul sutei marite 19×100/119 (n.r. adica la un imobil de 100.000 de euro TVA-ul sa fie de aproape 16.000 de euro).
„Daca accepta cumparatorul sa plateasca un pret final pentru achizitionarea unui bun imobil, se poate considera ca suma platita include TVA. In acest caz, din punctul de vedere al cumparatorului, pretul cunoscut este cel prevazut in contractul incheiat si nu poate fi obligat sa plateasca alte sume”, spune directoarea Vizoli.
Cu alte cuvinte, vanzatorul este cel urmarit pentru plata TVA-ului, fapt care vine impotriva a ceea ce sustineau initial inspectori fiscali, cum ca beneficiarul final al bunului este platitor de TVA.
A mai aparut o alta problema si anume faptul ca, odata tranzactia facuta fara luarea in calcul a TVA-ului, impozitul de 3% plus comisioanele de tranzactionare au fost aplicate la valoarea totala, adica inclusiv la asa-zisul TVA. „Ori pe valoarea TVA nu se plateste impozit deci este imposibil sa incluzi TVA-ul in pret, doar daca vor sa restituie mai intai oamenilor impozitul de 3%. Cumparatorul a platit si el taxe notariale la intrega suma. Vor da notarii banii inapoi?”, spune Garbis Kehaian, reprezentant APAF (Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale).
Primariile au fost luate si ele pe sus
Primariile care au vandut in perioada 2002-2007 imobile au facut-o fara a calcula si TVA-ul. Primariei comunei Mosnita Noua, judetul Timis, i se imputa o plata de catre ANAF de aproape 1,57 milioane lei, din care putin peste un milion de euro reprezinta TVA-ul datorat, iar circa 565.000 de euro majorari de intarziere aferente TVA-ului. „Este vorba despre un teren pe care primaria l-a vandut cu cativa ani in urma si pentru care noi am facut contestatie la ANAF pentru ca nu este comuna o persoana impozabila si nici nu am obtinut venituri cu caracter de continuitate”, a spus pentru Banii Nostri un reprezentant de-al primariei, comparand situatia primariei cu cea a unui dezvoltator imobiliar.