Minimalism si culoare. Despre asta vorbim cand aducem in discutie stilul japonez si manifestarea acestuia in amenajari interioare. Principiile care stau la baza acestui stil de design interior sunt echilibrul si naturaletea.
Natura este kilometrul zero de la care porneste orice proiect subjugat stilului japonez. Bej-urile specifice nenumaratelor tipuri de lemn, monocromia pietrei naturale, seninul cerului, verdele crud al padurii dupa o ploaie torentiala in timpul verii, rosul carnos al campurilor cu maci si oranjul electric al soarelui la asfintit, toate aceste culori se regasesc in interioarele minimaliste japoneze.
Nu degeaba i se spune Tara Soarelui Rasare. Un element esential al unei case japoneze este lumina naturala. Ferestrele inalte si arareori acoperite lasa lumina sa patrunda cat mai mult pe timp de zi pentru a pune in valoare culorile de care va vorbeam mai sus.
Mobilierul folosit la interiorul unei case in stil japonez este de inaltime redusa. Paturile par adesea saltele puse direct pe podea, fotoliile sunt mici, rotunde si strajuiesc o masuta de cafea la fel de joasa, completand o canapea mica, pazita de o lampa cu picior. Totul este multifunctional pentru a evita aglomerarea de obiecte inutile si pentru a aerisi spatiul pe cat mai mult posibil.
Peretii nu sunt obligatorii in interioarele japoneze. Cel mai des compartimentarea se face cu ajutorul unor panouri de hartie, numite shoji, opace sau semi-transparente, care realizeaza jocuri de lumina suprinzatoare. Dincolo de avantajul de a avea mai mult spatiu, aceste panouri sunt si mobile. Oricand simtiti nevoia unei noi amenajari sau a unei simple schimbari ocazionale, panourile pot fi mutate cu usurinta.