Lucrezi în domeniul grafic și vrei să-ți optimizezi proiectele? Adobe Photoshop nu are cum să lipsească din suita de aplicații ideale pentru efectuarea activităților de lucru. Este recomandată cu precădere profesioniștilor, dar are o interfață intuitivă și oferă acces la cursuri de învățare, ceea ce o transformă în alegerea perfectă pentru începători.
Însă, oricât de performantă ar fi, există câteva trucuri rapide care te pot ajuta să lucrezi mai eficient și să minimizezi întreruperile nedorite. Vrei să te bucuri de și mai multe avantaje pentru lucrările profesionale? Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi pentru a-ți crește productivitatea și experiența de navigare.
Optimizează setările de performanță în Photoshop în cazul în care sistemul tău nu are resursele necesare
În primul rând, ajustează alocarea memoriei. Mergi la Edit > Preferences > Performance și setează opțiunea Memory Usage la valoarea maximă. De obicei, se recomandă să folosești aproximativ 70% din memoria totală disponibilă, dar asigură-te că lași și resurse suficiente pentru alte aplicații. Redu dimensiunea imaginii înainte de a o edita și salveaz-o în fișiere mai ușor de gestionat.
De asemenea, achiziția unei licențe software este esențială pentru optimizarea mediului de lucru.
Activează „Use Graphics Processor”
Dacă vrei să eficientizezi anumite procese grafice și să îmbunătățești manipularea fișierelor, Use Graphics Processor este funcția de care ai nevoie. Odată activată, poate elimina problemele de performanță.
Așadar:
- Deschide Adobe Photoshop.
- Mergi la Edit (din bara de sus a meniului).
- Selectează Preferences și apoi Performance.
- Caută secțiunea Graphics Processor Settings.
- Bifează opțiunea Use Graphics Processor.
Dezactivează „Auto Save” sau ajustează frecvența de salvare
Auto Save are rolul de a salva periodic fișierul de lucru pentru a preveni pierderea datelor în cazul în care Photoshop se închide brusc. De obicei, procesul este derulat la intervale de 10 minute, ceea ce poate consuma inutil resurse.
Cel mai bine ar fi să reduci frecvența de salvare. De la Preferences mergi la File Handling, apoi la Automatically Save Recovery Information Every și salvează modificările dorite. Oricum ar fi, vei avea nevoie de o licență adobe.
Curăță periodic cache-ul
Dacă trebuie să lucrezi cu fișiere de dimensiuni mari, dar ai spațiu limitat pe disc, e important să cureți constant cache-ul.
Deschide Adobe Photoshop și mergi la Edit din bara de sus a meniului. Selectează Purge, iar apoi alege una dintre opțiunile disponibile:
- Purge All – curăță tot cache-ul (fișierele temporare, istoricul, clipboard-ul etc.)
- Purge Histories – curăță doar istoricul de acțiuni (va elimina pașii de acțiune salvați pentru fișierele deschise).
- Purge Clipboard – eliberează memoria clipboard-ului (dacă ai copiat imagini sau date).
- Purge Cache – curăță fișierele temporare folosite de Photoshop pentru procesarea imaginilor.
În final, confirmă acțiunea și apasă pe OK.
Mărește memoria virtuală, cunoscută și ca scratch disk
Scratch Disk-ul este un spațiu pe disc utilizat de Photoshop atunci când memoria RAM este insuficientă pentru a efectua anumite operațiuni.
Așadar, dacă vrei să asiguri mai multă rapiditate în efectuarea comenzilor, selectează Edit > Preferences > Scratch Disks. Dacă ai mai multe unități de stocare (intern sau extern), le poți adopta pe cele cu mai mult spațiu liber.
Asigură-te că ai actualizările la zi
Nu în ultimul rând, cumpără o licență adobe photoshop și asigură-te că ai acces la cele mai noi actualizări.
Noile apariții în materie de gestionare a fișierelor sau funcțiilor de securitate te vor scuti de erorile neprevăzute. În plus, vor corecta imediat eventualele vulnerabilități în materie de siguranță și funcționalitate.
Ești gata să profiți de toate specificațiile pe care le oferă aplicația de editare grafică Adobe Photoshop?
Aplică și tu sfaturile de mai sus și bucură-te de rezultatele dorite!