Cosurile de fum sunt, conform statisticii, unele dintre cele mai importante motive pentru care pe timpul iernii, apar incendiile. Pentru ca foarte multe dintre aceste incendii se termina cu victime si pierderi materiale grave, ABC Control ofera mai multe informatii despre modul in care cosul de fum ar trebui curatat, astfel incat sa fie evitate toate problemele ce pot rezulta din cauza unui cos neintretinut.
Cand se face curatarea cosului de fum
Pentru ca un numar tot mai mare de persoane se intreaba cand se face curatarea cosului de fum, raspunsul este o data pe an, sau de mai multe ori pe an, dupa cum este nevoie. Chiar daca se considera ca este in regula si cosul de fum nu are nicio problema, in realitate este recomandat ca acesta sa fie curatat si verificat preventiv cel putin o data pe an, toamna, inainte ca focurile sa fie aprinse. Daca este vorba despre cosul de fum al unei centrale, care merge si vara si iarna pentru a oferi apa calda, atunci verificarile se vor face mai des, minim de doua ori pe an.
De ce este importanta curatarea cosului de fum
Cosurile de fum se pot infunda cu mai multe obiecte si depuneri, ceea ce inseamna ca fumul rezultat nu va mai avea circuitul normal si nu se va mai evacua corespunzator. Daca acest lucru se intampla, exista riscul de sufocare sau intoxicare cu monoxid de carbon rezultat din arderea materiei organice in soba sau centrala.
Un alt aspect la fel de important este si faptul ca atunci cand cosurile de fum nu sunt corespunzator curatate, riscul de a se produce un incendiu este foarte mare pentru ca aceste depuneri din interior se pot aprinde.
In interiorul cosului pot ajunge frunze de afara, paie si material lemnos adus de pasarile care isi fac cuib in cosurile care nu sunt protejate cu palarii speciale. De asemenea, au fost intalnite si cazuri in care cosul de fum era infundat cu pasari de dimensiuni mari cum sunt corbii, care au cazut pe cos si nu au mai putut sa iasa.
Pe zona interioara a cosurilor de fum se poate depune funingine atunci cand materialul lemnos nu este suficient de bine uscat in momentul arderii, funingine care la randul sau se poate aprinde.
De ce este recomandata colaborarea cu specialistii
Se recomanda ca verificarile cosului de fum si curatarea sa fie facute de specialisti pentru simplul fapt ca acestia stiu exact unde sa se uite si ce sa verifice, astfel incat sa fie obtinute rezultatele dorite si cosul de fum sa poata fi utilizat in mod corespunzator, fara sa existe riscuri.
Un alt aspect la fel de important este si faptul ca se pot face recomandari pertinente pentru repararea cosului de fum in cazul in care este necesar astfel incat sa fie prevenite incendiile sau alte accidente, din cauza cosului care este neconform prevederilor de siguranta. Doar specialistii cunosc exact cum ar trebui sa se prezinte un cos de fum sigur pentru utilizare.