Rinoplastia sau operatia estetica a nasului este una dintre procedurile cel mai des efectuate in chirurgia plastica. Rinoplastia face posibila reducerea sau cresterea volumului nasului, rafinarea acestuia, reducerea dimensiunii narilor sau modificarea unghiului dintre nas si buza superioara. Prin rinoplastie se corecteaza un defect congenital, unul cauzat de un accident sau ajuta la respiratie. De asemenea, ajuta la remodelarea unui nas inestetic si la armonizarea acestuia cu fata. Important este ca nasul sa se potriveasca cu chipul si personalitatea ta.
Este pentru tine?
Rinoplastia iti poate imbunatati aspectul si increderea in tine, dar nu va schimba neaparat modul in care te vor percepe ceilalti si modul in care vei relationa cu ei. Inainte de a opta pentru aceasta procedura, specifica asteptarile tale si discuta-le cu doctorul. El va fi bucuroasa sa iti raspunda la toate intrebarile in mod clar si precis si sa te informeze despre cele mai potrivite tratamente pentru situatia ta, indicand avantajele si dezavantajele acestora.
Ce tehnici sunt folosite?
Nasul poate fi facut mai mic sau mai mare prin indepartarea sau adaugarea de os si/sau cartilaj. Tehnica presupune ridicarea pielii din structurile profunde, sculptarea cartilajului si osului si apoi inlocuirea pielii. Pentru a restabili sau a mentine armonia fetei tale, doctorul iti poate recomanda plasarea de implanturi faciale pe pometi sau barbie.
La ce sa te astepti?
In timpul consultarii, doctorul te va intreba despre asteptarile tale si despre starea ta de sanatate (nu uita sa-i spui daca ai avut alte operatii la nas, un traumatism nazal sau daca ai dificultati de respiratie). El va examina structurile nasului tau si forma fetei tale. Iti va oferi recomandari si va discuta cu tine posibilele optiuni, precizand locatia inciziilor precum si factorii care pot influenta procedura si rezultatul, precum oasele, cartilajele, grosimea pielii, varsta si morfologia fetei. De asemenea, iti va explica riscurile inerente interventiei, te va informa despre evolutia acesteia, sub anestezie locala, locala cu sedare sau generala si iti va oferi instructiunile pre si postoperatorii.
Durata interventiei depinde de amploarea acesteia. Vei fi apoi sub observatie pana cand starea ta iti permite sa parasesti clinica.
Un bandaj cu sau fara atela va fi aplicat pe partea superioara a nasului si fitilurile pot fi introduse in nari. Pansamentul va fi indepartat la urmatoarea vizita medicala, de obicei la cinci pana la sapte zile dupa procedura. In ceea ce priveste fitilurile, acestea pot fi indepartate inainte de a parasi clinica.
Dupa procedura, durerea este de obicei tolerabila si bine ameliorata cu medicamentele prescrise. Poti aplica gheata pe nas, insa in ciuda aplicarii de gheata, pe nas, pleoape si obraji pot aparea umflaturi si eventual vanatai. De obicei, umflarea si vanataile sunt la maximum doua sau trei zile dupa procedura si dispar dupa 14 zile.