Dupa 42 de ani de existenta, grupul francez de retail Carrefour, inventatorul conceptului de hyper-market, simte urmarile unei piete extrem de concurentiale ce vor necesita o schimbare cu 180 de grade a opticii conducerii.
Carrefour, numarul doi mondial in industria de retail, a fost fondat in 1963, in acelasi in care trupa Beatles lansa primul sau LP si a intrat pentru prima oara in contact cu consumatorii in suburbia pariziana Sainte-Genevieve des Bois.
Mult mai mare decat orice alt supermarket din acea vreme, hyper-marketul a prins repede la public, declansand o adevarata „hyper-mania” atat in Franta cat si in restul Europei.
In prezent, grupul francez este liderul pietei de retail din Europa si un important jucator in America de Sud si Asia.
Cu toate acestea, vremurile au devenit din ce in ce mai grele pentru Carrefour si nu numai, intrucat se impune reducerea preturilor pentru a face fata concurentei.
Vanzarile globale ale grupului parizian pentru anul 2004 au atins 81,4 miliarde de euro, o cifra deloc de neglijat, insa mai – marii Carrefour nu sunt multumiti, intrucat vanzarile au scazut totusi in ultimele 18 luni.
La prima vedere am fi tentati sa credem ca o companie cu 10.000 de hyper-marketuri in 29 de tari este indiferenta la astfel de vesti, insa nu este adevarat.
Franta ramane in continuare tara in care grupul realizeaza doua treimi din vanzarile globale, insa, pe fondul cresterii numarului somerilor si al deficitului bugetar, francezii nu mai sunt atat de cheltuitori, ceea ce s-a tradus prin scaderea cu un porcent critic de 20% a actiunilor grupului.Altfel spus daca in Franta nu merge, nicaieri nu merge.
Ca de fiecare data cand situatia este neclara, media au speculat ca grupul Carrefour s-ar pregati de o fuziune fie cu britanicii de la Tesco, fie cu „No.1” – americanii de la Wal-Mart.
Salvarea asiatica
Pentru multi jucatori europeni, piata asiatica este privita ca un colac de salvare, Carrefour nefacand exceptie de la regula. Francezii au inceput sa vanda intai in Taiwan in 1989, folosit ca rampa de lansare pentru fratele „rosu” – China Populara.
Spre deosebire de alti competitori, Carrefour vinde sub alte brand-uri de magazine, precum Champion, Dia, 8 a Huit si Shoppi, ceea ce a inceput sa fie privit ca un posibil handicap.
In ceea ce priveste identitatea de marca, riscul potential este acela ca un consumator sa nu fie constient de avantajele Carrefour, nestiind ca de fapt cumpara din reteaua Carrefour.
„Daca e sa ne comparam cu Tesco, e Tesco peste tot. Noi nu avem acest avantaj, intrucat prezentam publicului consumator mai multe formate de magazine. Un magazin de discount nu-i totuna cu un supermarket. Un supermarket nu este acelasi cu un hyper-market. De fiecare data cand decidem sa ne imbogatim portofoliul, alegem in mod deliberat sa nu schimbam numele acelui magazin, cu consecinte benefice, dar si cu o marja de risc in acelasi timp”, declara Daniel Bernard, boss-ul Carrefour.