Casa de marcat este dispozitivul electronic folosit pentru a înregistra și calcula toate vânzările efectuate în cadrul unei afaceri. Astfel, alegerea celei mai bune case de marcat trebuie făcută în funcție de producător, de performanță, precum și de caracteristicile de securitate ale aparatului. La fel de importantă este și capacitatea acestui dispozitiv de conectare la diverse periferice, precum sertarul de bani sau tableta. Află, din articolul de mai jos, când ești obligat să folosești de o casă de marcat și când aceasta nu este necesară unui operator economic.
Ce este casa de marcat?
Casa de marcat a fost inventată încă din 1879, de către americanul James Ritty, proprietarul unei cafenele în Ohio, iar dispozitivul s-a bucurat de un real succes. Folosită pe scară largă și în zilele noastre, casa de marcat a devenit obligatorie atât pentru activitatea de comerț cu amănuntul, cât și pentru prestările de servicii direct către populație. Astfel, operatorii economici care încasează numerar sau prin utilizarea cardurilor contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și prestatorii de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să folosească aparate de marcat electronice fiscale.
Cum alegi o casă de marcat?
Pentru a găsi o casă de marcat adaptată nevoilor tale, trebuie să alegi un model în funcție de specificul afacerii pe care o deții și de cerințele legislației în vigoare. De aceea, pentru alegerea casei de marcat, trebuie să iei în calcul modul său de folosire și să răspunzi la următoarele întrebări:
- va fi folosită într-un punct fix sau ambulant?
- va fi conectată la laptop sau va avea programări în memorie?
- care sunt volumele zilnice de bonuri fiscale?
- ce periferice vei conecta la casa de marcat?
Toate aceste detalii vor face diferența în alegerea modelului optim, deoarece depind și de capacitatea casei de marcat de a se conecta la sertarul de bani, la laptop sau la un display extern.
Ce case de marcat poți alege în 2019?
Este necesar ca modelele de case de marcat cu jurnal electronic să fie omologate conform legislației în vigoare și să fie achiziționate doar prin intermediul distribuitorilor autorizați de către Ministerul de Finanțe. Aceste case de marcat trebuie să corespundă întotdeauna normelor legislative, având și capacitatea de a descărca jurnalele electronice.
În acest sens, majoritatea comercianților din 2019 pot folosi și case de marcat sau imprimante fiscale standard. Cu toate acestea, există numeroase reguli, diferite pentru companiile care activează în domeniul de schimb valutar și al vânzărilor de carburant, care sunt nevoite să utilizeze aparate fiscale omologate în regim special.
Când ai nevoie de o casă de marcat?
Casa de marcat electronică fiscală este obligatorie pentru operatorii economici care se ocupă de livrări de bunuri cu amănuntul, precum magazinele sau cofetariile, dar și pentru prestările de servicii direct către populație: săli de fitness, saloane de înfrumusețare etc.
Astfel, acești operatori economici sunt obligați să emită cu ajutorul unei case de marcat bonuri fiscale, pe care le vor oferi clienților. În plus, operatorul economic trebuie să elibereze și o factură fiscală, pe lângă bonul fiscal, dacă un client solicită acest lucru. În afară de casele de marcat, trebuie să te ocupi și de achiziționarea produselor complementare, precum sertarele de bani sau consumabilele compatibile, cum este hârtia de transfer termic de la Datecs și role de hârtie, pe care le poți comanda și online.
Cine nu are nevoie de o casă de marcat?
Există și firme care nu sunt obligate să folosească o casă de marcat, acestea fiind cele care nu desfășoară în mod constant activități de vânzări cu amănuntul. Folosirea casei de marcat nu este obligatorie nici pentru următoarele categorii, așa cum sunt enumerate în OUG 91/2014:
- Vânzarea de reviste și ziare
- Comerțul cu produse agricole, care este efectuat de către un producător agricol individual
- Transportul public de călători
- Activitatea de intermediere, asigurări sau a caselor de pensii
- Biletele pentru spectacole, muzee sau grădini zoologice
- Prestarea serviciilor religioase și vânzarea obiectelor de cult
- Veniturile din profesii libere
- Vânzarea pachetelor turistice
- Activitățile de jocuri de noroc
- Efectuarea lucrărilor de construcții
- Serviciile de parcări auto.
Prin urmare, dacă ești obligat să folosești o casă de marcat, acum știi cum poți alege cel mai potrivit model pentru nevoile. Nu uita să păstrezi dovada cumpărării casei de marcat și să prezinți factura de achiziție, în cazul în care vei avea un control din partea ANAF.