Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată de oțel beton și probabil că te-ai întrebat ce este acesta și cum se folosește în construcții. Dacă a venit momentul să construiești și ai nevoie de materiale de construcții pentru proiectul tău, află ce este oțelul beton și cum poate fi folosit acesta pentru realizarea clădirilor.
Oțelul beton- principalul material pentru armarea clădirilor
Oțelul este materialul care conferă betonului o rezistență suplimentară la încărcările pe care acesta nu le poate prelua. Rezistența oțelului ține foarte mult și de tipul folosit, așa că este recomandată folosirea tipului de oțel beton specificat în cadrul proiectului tehnic de către inginerul proiectant. De asemenea, este indicat să cumperi materialele din magazinele specializate, precum Mathaus, deoarece aici găsești principalele tipuri de oțel beton necesare pentru orice proiect.
La ce se utilizează oțelul beton?
Oțelul beton este folosit ca armătură, însă acest lucru depinde într-o mare măsură și de tipul lucrărilor. Astfel, oțelul va putea fi folosit în următoarele situații:
Armătură pentru elemente structurale (armare de rezistență)
Atunci când vorbim despre structura de rezistență a clădirilor, oțelul este deosebit de important. Oțelul beton este dispus la interiorul elementelor constructive, pentru a le conferi acestora un plus de rezistență în cazul încărcărilor de întindere sau întindere din încovoiere.
Betonul și majoritatea materialelor de construcții cimentoase nu au rezistență foarte mare la solicitări de încovoiere, dar rezistă foarte bine la compresiune. Pentru a completa acest neajuns, este importantă folosirea barelor din oțel beton.
Barele din oțel beton sunt încastrate în interiorul structurii, pentru o conlucrare perfectă între materiale. Astfel, atunci când capacitatea portantă a elementelor este depășită, oțelul beton suplinește necesitățile conferind exact siguranța de care elementul structural are nevoie pentru a rezista.
Armătură pentru pereți și tavane
Pentru armarea zonelor plane, sau la exteriorul acestora, cum ar fi zona pereților și a tavanelor, sunt folosite plasele sudate din oțel. Acestea sub montate pe suprafețe și mai apoi acoperite cu ciment, fie prin metode manuale, fie prin torcretare. Plasele sudate oferă avantajul de a acoperi suprafețe mari și de a le arma în mod corect, astfel încât rezistența acestora să fie asigurată.
Sârmă de legat și oțel beton pentru etrieri
Barele de oțel beton și sârma de legat sunt de asemenea deosebit de utile în construcții, deoarece acestea sunt folosite pentru realizarea etrierilor. Etrierii sunt elemente de armătură care servesc construirii sâmburilor ce unesc pereții.
Astfel, la joncțiunea fiecărui perete se dispun etrieri, la fel ca și în cazul grinzilor, pentru a suplini rezistența în aceste zone care sunt cel mai adesea supuse solicitărilor.
Tipuri de oțel beton
În proiectul tehnic al unei construcții sunt menționate adesea mai multe tipuri de armături și elemente din oțel beton. Fiecare dintre acestea sunt menite să acopere anumite situații. Cele mai utilizate tipuri de oțel beton sunt:
- Oțel beton, cunoscută sub abrevierea OB. Cel mai cunoscut tip de oțel beton este OB37, folosit de altfel și ca armătură de rezistență;
- Oțel profilat- abreviat PC. PC52 este cel mai folosit tip de oțel profilat;
- Sârmă trasă netedă sau profilată;
- Plasă sudată: cu ochiuri pătrate, cu ochiuri dreptunghiulare sau standard.
Oțelul beton este o componentă fără de care nu pot fi realizate construcțiile, datorită rolului important pe care în joacă. Rezistența mare a betonului la solicitări de întindere, cumulată cu abilitatea de nu încărca greutatea construcției fac din oțelul beton unul dintre cele mai eficiente materiale de construcții.
Specialiștii cunosc importanța acestor elemente și din acest motiv recomandă folosirea tipului corect de armătură, personalizat pe fiecare tip de construcție în parte. Din acest motiv, respectarea proiectului tehnic este deosebit de necesară, deoarece în acest fel este acoperită siguranța, durabilitatea și stabilitatea fiecărei construcții.