In momentul in care o persoana isi incepe activitatea profesionala intr-o noua companie, aceasta trebuie sa beneficieze de o instruire introductiv generala referitoare la normele de protectie a muncii, in special cele legate despre tipul de activitate desfasurata. Ulterior, pe parcursul anilor petrecuti in cadrul companiei respective, angajatul va participa periodic la sesiuni de instruire SSM.
Angajatorul are obligatia de a-i asigura acestuia instruirea SSM la locul de munca, pentru care trebuie sa intocmeasca si un dosar. Tinand cont ca exista anumite perioade la care ar trebui efectuata instruirea angajatilor, este de preferat sa existe un departament dedicat protectiei si sigurantei la locul de munca – daca este vorba despre o companie mare, cu multi angajati – sau sa se apeleze la serviciile unei firme specializate care sa se ocupe de acest aspect, inclusiv de intocmirea dosarelor pentru protectia muncii.
Ce documente trebuie sa contina dosarul SSM al unui angajat?
Un dosar SSM pentru angajati cuprinde mai multe documente, unele general valabile, indiferent de specificul activitatii desfasurate si unele nisate, in functie de riscurile la care sunt predispusi angajatii in timpul programului de lucru.
In general, un astfel de dosar ar trebui sa cuprinda decizii interne referitoare la atributiile SSM, programele de instruire – adaptate specificului meseriei – masuri tehnico-organizatorice pentru protectia muncii, interventie, evacuare si masuri de prim ajutor, Regulamentul de ordine interioara, cu obligatiile SSM ale angajatorului si ale angajatilor, fise SSM cu obligatiile angajatilor, materiale necesare pentru instruirea si informarea angajatilor, instructiuni de lucru pentru siguranta angajatilor, specifice activitatii desfasurate, un plan de actiune in caz de pericol grav si iminent.
De ce este necesar dosarul SSM?
Una dintre obligatiile pe care le are angajatorul este aceea de a oferi siguranta angajatilor sai la locul de munca, motiv pentru care acestia trebuie sa stie la ce riscuri se expun si cum le pot evita, astfel incat sa isi poata desfasura activitatea in conditii de siguranta.
Pentru acest lucru se realizeaza periodic instructaje SSM, care trebuie sa se consemneze si sa se pastreze pana la incetarea colaborarii dintre angajator si angajat.