Te trezești de multe ori că mai ai câteva zile până la salariu, dar deja împrumuți bani pentru că pe ai tăi i-ai cheltuit prea repede? Descoperă 7 metode eficiente de economisire a banilor, care te ajută să fii mai organizat și mai cumpătat cu cheltuielile.
Metoda 1 – Împarte banii pe săptămâni
Din momentul când primești salariul, împarte suma de bani în 4 părți egale, pentru fiecare săptămână. Cheltuiește doar atât cât ți-ai alocat, indiferent de tentații. Dacă trebuie să plătești mai multe facturi odată, atunci împarte banii după ce ai achitat deja dările la stat.
Metoda 2 – Împarte banii în funcție de priorități
O metodă asemănătoare cu prima, care presupune împărțirea banilor în funcție de priorități. Spre exemplu, pune deoparte banii de facturi, apoi alocă un anumit procent pentru necesitățile de bază, un alt procent pentru distracții și pasiuni sau obiecte pe care ți le dorești, și, în cele din urmă, un procent pentru economii.
Metoda 3 – Pune bani deoparte în fiecare zi
De cum primești salariul, alocă fiecărei zile o sumă de bani: un leu, cinci sau zece, cât consideri. Imaginează-ți că îți cumperi o cafea în fiecare zi, doar că banii aceia reprezintă, de fapt, economiile tale. În orice caz, pentru cheltuieli neprevăzute, nu uita că există posibilitatea unui credit online pentru nevoi financiare urgente.
Metoda 4 – Împrumută, nu cumpăra
De multe ori se întâmplă să ai nevoie de un anume obiect, precum o bormașină, pentru a duce la capăt o activitate casnică. Totuși, dacă știi că nu vei folosi acel obiect decât o dată sau foarte rar, deși tentația de a fi independent e mare, este mai recomandat să rogi pe cineva să îți împrumute lucrul de care ai nevoie.
Metoda 5 – Creează un cont de economii
Dacă nu ești o persoană foarte organizată cu banii, mai bine lași tehnologia să se ocupe de ei. În zilele noastre, este foarte ușor să îți faci un cont de economii, iar tu poți alege o anumită sumă de bani pe care aplicația de banking să o retragă direct din contul pe care primești salariul.
Metoda 6 – Exersează tehnica round up
Inspiră-te din tehnicile de economisire a banilor oferite de diverse aplicații de finanțe și învață și tu să implementezi tehnica round up la cumpărăturile zilnice. În ce constă? Ei bine, de fiecare dată când plătești ceva, pune deoparte restul rămas până la rotunjirea sumei de bani.
Dacă ai achitat 15 lei pentru un obiect care costă 13 lei, strânge cei 2 lei rămași până la rotunjirea sumei. Poți personaliza tehnica în funcție de cât de mult vrei să economisești. Dacă plătești 119 lei pe un produs, poți pune deoparte un leu sau poți să rotunjești mai sus și să strângi 31 de lei, adică restul de la 150 de lei.
Metoda 7 – Alege o zi cu 0 cheltuieli
Stabilește o zi a lunii în care să nu cheltuiești nimic. Poate părea greu la început, dar poți începe ușor, alegând ziua de duminică, de exemplu, dacă știi că e ziua când te relaxezi cu familia acasă și te pregătești de o nouă săptămână de muncă. Dacă nu ai o zi anume mai liberă, poți opta pentru o dată calendaristică pe care să o respecți.
După ce te adaptezi cu mersul lucrurilor, poți extinde perioada la două zile sau la mai multe, fie ele consecutive, intercalate sau poate câte o zi pentru fiecare săptămână. Totul depinde de tine și de cât îți dorești să economisești.
Alege metodele preferate de economisire a banilor și pune-le în practică ori de câte ori simți că rămâi fără ei!