Oferirea cadourilor aduce bucurie atat pentru cel care primeste, cat si pentru cine ofera. Insa, indiferent de natura lor, cadourile raman o investitie financiara, pe care daca nu o calculezi cu atentie, se poate transforma intr-o gaura in buget. Prin urmare, iti vom oferi cateva detalii care sa te ajute sa eficientizezi bugetul cadourilor, fie ca le daruiesti unui membru din familie, sau unui prieten.
Incepe printr-o cautare detaliata
Inainte de stabilirea unui buget, incepe cu o cautare detaliata, astfel incat sa ai o imagine mai clara asupra tuturor posibilitatilor. Cere o lista a dorintelor inainte de zilele de nastere si axeaza-te doar pe acele cadouri care sunt cu adevarat importante.
Nu uita ca o cautare in prealabil te poate ajuta sa fii inspirat si poti stabili un buget realist pentru un cadou. Cand cumperi pe fuga, risti sa cheltui mai mult decat ti-ai propus si optiunile s-ar putea sa fie limitate.
De exemplu, daca esti in cautarea acelui cadou perfect pentru Ziua Indragostitilor, incepe cu o lista de idei cadouri Valentines Day. Urmareste promotiile din magazine specifice acestei perioade, cauta variante alternative si cere recomandari acolo unde simti ca nu ai prea multe idei. Pentru zilele de nastere, aplica aceeasi tactica, prin cautarea de inspiratie in avans, astfel stii ce buget sa investesti sau cum vrei sa arate cadoul.
Stabileste un buget total realist
Dupa ce ai o lista de idei si optiuni, este momentul sa gestionezi bugetul. Acesta se stabileste dupa urmatoarele criterii: pentru cine faci cadoul si cat esti dispus sa investesti. Din acel moment, incepi sa cauti variantele care sunt potrivite atat pentru suma de bani alocata, cat si pentru a-i aduce bucurie persoanei careia ii daruiesti.
De obicei, bugetul se stabileste in functie de relatia pe care o ai cu persoana in cauza. Daca doresti sa faci o achizitie imediat, fara a economisi in prealabil, atunci gandeste-te la suma pe care esti dispus sa o achiti, astfel incat sa nu faci compromisuri. Cand vine vorba de cadourile de grup, suma va fi impartita in mod egal, insa este important sa fie stabilit de la inceput bugetul, pentru a fi in echilibru cu fiecare persoana in parte.
In acest mod, vei stii exact cum si cat cheltui, iar cadoul va fi cu adevarat o bucurie, chiar si pentru bugetul tau.
Foloseste metode de economisire inteligente
Gasirea unor solutii de economisire te ajuta sa nu faci compromisuri in calitatea si semnificatia cadoului. O metoda simpla si eficienta este deschiderea unui fond special de cadouri, care poate fi pastrat atat cash, cat si pe card.
Iata un exemplu practic: daca numarul sarbatoritilor speciali intr-un an este de 10, atunci sa spunem ca aloci cate 100 sau 150 de lei pentru fiecare. Asta inseamna ca in fiecare luna suma pentru fondul de cadouri trebuie sa fie cuprinsa intre 100 si 150 de lei.
Un alt exemplu ar fi sa construiesti fondul de cadouri in functie de dorintele persoanelor. Spre exemplu, daca prietena ta isi doreste de ziua ei un ondulator de par performant in valoare de 400 de lei, atunci poti sa deschizi contul de economii cu 4 luni inainte de ziua de nastere si sa economisesti cate 100 de lei pe luna, sau cu sase luni inainte, cu 50 de lei economisiti pe luna.
Nu uita nici de celelalte evenimente speciale din an cand trebuie sa oferi cadouri, cum ar fi Craciunul, 1 si 8 Martie. Aloca bani in contul creat si pentru aceste zile, in functie de cum vrei sa arate darurile oferite.
Asadar, acestea sunt unele dintre metodele care te vor ajuta sa eficientizezi bugetul stabilit pentru cadouri. Este un proces important, pentru ca in final alegerile vor aduce bucurie si nu se vor simti ca un compromis financiar.
Sursa foto: Shutterstock