Visul fiecaruia este sa aiba si sa „faca” bani mai multi. Daca nu ati primit recent vreo mostenire trebuie sa fiti chibzuiti daca vreti sa va duceti visul la indeplinire.
Chibzuiti, nu zgarciti. Spre exemplu, ati putea reduce unele cheltuieli. Cum ar fi cele pe mancare. Dupa cum bine se stie deja, romanilor le place sa cumpere mancare uneori in cantitati industriale. Coșul de cumparaturi reprezinta inca una dintre marile probleme pentru români, potrivit statisticilor. În 2017 de exemplu, 70% din cheltuielile lunare ale unei gospodării s-au dus pe mâncare. S-a dovedit ca risipa alimentară și cumpărăturile făcute la intamplare duc la cheltuieli inutile. Care s-ar putea transforma în economii.
Iata cu ce trebuie sa incepi
Evită sa cumperi din impuls. Una dintre cele mai importante reguli de respectat atunci când pleci la cumpărături este să nu intri niciodată într-un magazin alimentar atunci când iti e foame. In caz contrar, multe din produsele pe care le vei lua vor ramane neconsumate, urmand sa se duca la cosul de gunoi.
Mobilizeaza-te si gateste. Lipsa timpului, stresul, oboseala etc., reprezinta obstacole sau scuze pentru a nu gati acasa. Nu trebuie să gătești zilnic. Apoi, poti incerca sa prepari din timp mancarea pentru trei sau chiar patru zile, evitand astfel provocarea magazinelor alimentare. Romanii sunt mari consumatori de paine. Probabil si tie iti place painea si tot cumperi. Poti lua in calcul sa folosesti un aparat pentru pâine, care te poate ajuta sa reduci din cheltuieli.
Incearca sa mananci sanatos. Concentrandu-te pe hrana sanatoasa vei vedea ca vor disparea din preferintele tale destule alimente nu numai neprietenoase cu sanatatea, dar unele dintre ele si scumpe.
Trebuie sa faci liste. Listele de cumparaturi sunt foarte utile. Deoarece poti vedea clar ce iti trebuie si ce nu iti trebuie, poti avea o oglinda a necesitatilor tale alimentare (si nu numai).
Trebuie sa ai o evidenta. Daca tot am vorbit despre liste, ar fi bine sa ai si o evidenta a ceea ce ti-a ramas in frigider, in camara, pentru a stii exact cand e timpul sa faci din nou cumparaturi. Vei evita astfel drumurile dese dupa alimente.
In loc de rezumat. Cum sa fii intelept cu banii tai
Fa cumparaturile cu stomacul plin! Veti cumpara mai putine gustari si/sau lucruri pe care nu le cumparati de obicei – si cumparati doar alimente, nu cadouri si toate chestiile suplimentare.
Planificati-va mesele cu o saptamana inainte de cumparaturi si apoi cumparati ce este in meniu. Incepeți cu planificarea timp de 3 sau 4 zile daca toata saptamana pare prea mult. Veti avea tendinta sa cheltuiti mai mult daca va opriti la magazin in fiecare zi sau de mai multe ori pe saptamana.
Nu fiti preocupati. Este mai usor sa va concentrati si sa faceti alegeri intelepte atunci cand aveti energie si nu sunteti preocupati.
Daca ai copii, invata-i cum sa pastreze banii
Cumparati mai putine alimente conservate si ambalate.
Organizati dulapurile si sertarele pentru depozitarea alimentelor. Daca nu stiti ce aveti sau nu puteti gasi ceea ce ati cumparat, veti inceta sa cumparati mai multe din acelasi lucru.
Daca stocati, urmariti data de expirare si impachetati alimentele pentru le pastra atata timp cat e necesar.
Daca stiti ca aveti hrana gata acasa este mai puțin tentant sa mancati afara.
Gateste mai multe mese fara carne. Carnea este cel mai scump produs din cosul tau de cumparaturi. Daca esti dispus sa incerci si alte alimente in afara de carne, organismul iti va multumi pentru ca vei adopta o dieta mai sanatoasa. De asemenea, daca nu poti renunta la carne, gateste portii mai mici de carne si creste portia de garnitura de legume. Ramanand la subiectul carne, este o idee buna sa incerci sa gatesti carnea in sosuri sau tocanite. In prepararea sosurilor si tocanitelor se va folosi mai putina carne, in comparatie cu pregatirea unui gratar.
Nu ceda tentatiilor. Nu te lasa prada ofertelor, discounturilor si promotiilor. Nu ai nevoie de a treia cutie de suc doar pentru ca platesti 3 la pret de 2.
Seteaza frigiderul la temperatura corecta. Majoritatea alimentelor trebuie sa fie depozitate la temperaturi intre 1 si 5 grade Celsius. Daca va fi cu cateva grade mai sus, se vor strica mai repede si va trebui sa le arunci la gunoi. In plus, pe masura ce cumperi produse noi, pune-le mai in spate pe rafturile din frigider si scoate la inaintare ce ai cumparat saptamana trecuta. Asa nu vei uita de ouale mai vechi si nici de smantana inainte sa treaca de termenul de valabilitate.
Nu fii lacom. Invata sa mananci in portii mai mici si acasa, si la restaurant. Stii bine ca nu evei reusi sa termini si supa si friptura? Atunci nu le comanda pe amandoua. Gatesti doar pentru tine? Atunci nu fierbe o oala mare de paste.
De ce sa nu mai arunci la gunoi mancare
Prin 2012, Rapoarte ale Comisiei Europene estimau ca, in fiecare an, se arunca la gunoi aproximativ 89 de milioane de tone de alimente! 179kg pe cap de locuitor, iar previziunile arata ca in mai putin de un deceniu aceste pierderi vor ajunge la 126 de milioane de tone, daca nu se ia nicio masura preventiva. Schimbarile pot incepe, insa, de la fiecare dintre noi. Nu trebuie prea mult efort ca sa salvam de la cos o buna parte din mancare daca fiecare ar urma cateva reguli simple pentru a preveni pierderile. Si nu numai atat. Deseurile menajere elibereaza si metan, un gaz cu efect de sera care polueaza si mai mult atmosfera si distruge stratul de ozon al planetei
Urmareste cu atentie ce si cat arunci la gunoi din frigider si camara pe parcursul unei saptamani. Ceea ce vei vedea ar trebui sa te puna pe ganduri. Daca vei observa ca mai mult de jumatate din ceea ce cumperi ajunge la gunoi, vei fi de doua ori mai motivat sa iti schimbi comportamentul.
Prin urmare, de ce sa nu fiti voi cei care nu numai ca reduceti cheltuielile la acest capitol, dar mai si puneti deoparte. In plus, sunteti la unison cu tinta intregii omeniri si anume aceea de a nu mai risipi hrana!