Scrie pentru noi

AcasăIT&COrange si Vodafone incep cursa inarmarilor pentru razboiul 3G

Orange si Vodafone incep cursa inarmarilor pentru razboiul 3G

Ultimele articole

Erori comune în proiectele de case de parter și cum să le eviți

Construirea unei case de parter poate fi un vis împlinit, oferindu-ți o locuință confortabilă...

Cum te ajută specialiștii să obții lucrări de disertație profesionale

Realizarea unei lucrări de disertație reprezintă o etapă de bază în cariera academică a...

Dupa cumpararea Connex de catre Vodafone si vanzarea unui sfert din Orange catre France Telecom, lansarea serviciului 3G certifica revolutia care a atins piata romaneasca de profil.

Ce urmeaza si, mai exact, cine castiga?

3,6 miliarde de dolari – acesta este nivelul tranzactiilor operate pe piata telefoniei mobile de la inceputul anului pana in prezent. Potrivit ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, sectorul de profil din Romania este de 5,7 miliarde de euro, iar mai mult de jumatate din acest cuantum il reprezinta telefonia mobila.

Achizitionarea a 79% din operatorul Connex (societatea Mobifon SA) de catre Vodafone la un pret de 3 miliarde dolari (dupa aprecierea Bloomberg), precum si cumpararea de catre France Telecom a pachetului de 23% din Orange Romania cu 523 milioane dolari demonstreaza ca piata autohtona de profil este atractiva pentru marii jucatori. Miza acestui joc o reprezinta clientii cunatificati, fireste, in bani. Bani multi vor veni odata cu introducerea la scara larga a serviciilor bazate pe tehnologie 3G. Pana acum, Connex este singurul operator care a intrat pe piata cu astfel de servicii; urmeaza Orange, care in 2006 va lansa noua tehnologie. Concurenta pe piata va fi mai mare dupa ce se vor adjudeca toate licentele 3G. Pana atunci insa, cei doi principali competitori mizeaza pe suplimentarea numarului de clienti ai serviciilor de voce cu circa un milion.

Oul fix si gaina mobila

In Romania, primul pas spre telefonia mobila a fost facut imediat dupa 1990.
La inceput a fost telefonul fix cordless. Romanii mai cu bani sau cu rude in strainatate isi uimeau vecinii iesind in fata scarii cu un telefon fara fir. Spre mirarea colocatarilor, nu pierdeau nici un apel si nici nu alergau pe scari imediat ce suna telefonul. Acoperirea era mica, doar cateva zeci de metri. Dupa circa cinci ani, nevoia a crescut, uimirea a scazut si telefonia mobila a devenit dintr-un lux o necesitate.

Apoi a fost pagerul. Aparat micut, pe care puteau fi trimise mesaje text (stramosul SMS-ului). Din nefericire pentru posesori, nu puteau raspunde la mesajele primite, dar puteau fi gasiti oriunde. Aveau un abonament, iar cine ii cauta, suna la un numar de telefon si dicta operatoarei mesajul respectiv.

A urmat telefonul mobil care a schimbat totul. In sfarsit puteai sa te deplasezi si in afara casei si raspunde la mesajele primite.

Romania, sub asediul colosilor

Orange si Vodafone sunt cei doi granzi care se bat pe urechile si facturile romanilor. Trupele Orange au intrat in tara prin Dialog, iar Vodafone de-abia a debarcat prin achizitionarea Connex. Grecii de la OTE poseda, prin Romtelecom, o felie mica din piata telefoniei mobile, prin Cosmorom. Zapp-ul lui Inquam are o dezvoltare aparte pe un segment aparte.

Si pe plan mondial colosii Vodafone si Orange sunt adversari directi. Fiecare are specificul lui, iar uneori sunt complementari. Vodafone ofera abonamente mari, tarife mici si telefoane scumpe la preturi de nimic, pentru a te atrage in sistem. Orange are abonamente mai mici dar preturi mai mari la convorbiri. La o evaluare pe scara internationala, Orange are profituri mai mari decat Vodafone pentru ca si-a atras segmentul business din tarile dezvoltate. Ca statistica, Vodafone are un numar mai mare de clienti, datorita prezentei uneori aproape monopoliste pe pietele mai sarace unde Orange nu a ajuns.

Din 2005, linia frontului trecere fix prin Romania. Cei doi combatanti sunt prezenti aici si din lupta lor au de castigat consumatorii, caci batalia se da in promotii si beneficii pentru fidelitate.

Din 2002, Dialog a devenit Orange, prin achizitionarea unei bucati de catre operatorul franco-britanic. Avansul se simte acum, cand Orange este primul in clasamentul clientilor, cu 5,1 milioane.

Vodafone a cumparat o parte din SC Mobifon SA – 79,1%. Pachetul majoritar era detinut de Telecom International Wireless (TIW) din Canada. Aceste procente se adauga la celelalte 20 detinute anterior. Restul de 0,9% apartin ministrului de stat George Copos. „Voda” (porecla pe care i-au dat-o britanicii) a preluat un operator pe locul 2 in top, cu 4,9 milioane clienti.

Juniorul Cosmorom

In Romania, challengerii se numesc Cosmorom si Zapp. Cosmorom a aparut in martie 2000 ca „pui” al RomTelecom, un fel de anexa mobila a operatorului national de telefonie fixa. Numele vine de la operatorul de telefonie mobila CosmOTE din Grecia, divizia mobila a operatorul de fix OTE. La inceput a fost o campanie dinamica, adresata tinerilor si bazata pe pre-pay (cartele preplatite). Avansul a tinut pana la 300.000 de clienti, dupa care a urmat scaderea. Fara o campanie publicitara sustinuta, fara oferte pentru clientii noi si cu promotii frumoase de care stiau doar abonatii, Cosmorom nu a cucerit alte zone din piata. Azi operatorul e in datorii, cu un numar de clienti undeva in jurul a 80.000, in trend descrescator.

Dintre acestia, produc bani consistenti doar clientii post-pay (cei cu abonament), care sunt putin peste 20.000. Proprietarii cauta o solutie: fie modernizarea urmata de relansare, fie anexarea la un operator intern, fie vanzarea catre un operator extern, fie inchiderea. Analistii pietei spun ca ultima solutie ar fi oportuna pentru a se sista acumularea de datorii. Reversul solutiei? Operatorul are o licenta, are acoperire si ceva echipamente, numai bune pentru un investitor care ar dori sa nu porneasca de la zero. Cosmorom este detinut in proportie de 100% de Romtelecom, care este – la randul sau – detinut peste 60% de OTE.

Cunostinte vechi

Vechiul Zapp a aparut inca din 1991 in Romania. Atunci era detinut de Telefonica Espana si se numea Telefonica Romania. Dupa aparitia operatorilor GSM, cota de piata a scazut alarmant. In 1999 s-a facut schimbarea de stapan si de nume: SunTel.

Cu oferta flexibila si tehnologie aparte, operatorul a avut un succes particular. Oferea la acea data telefoane de tip LEMS (Low Emission Mobile Station), in timp ce „giesemurile” aveau o poluare electronica ridicata.

O data cu schimbarea denumiriiin Zapp, a inceput povestea succesului. Detinut de Inquam Romania, operatorul a tintit spre segmentul de business. Astfel, un client mediu Zapp producea mai multi dolari decat un client mediu Connex sau Orange. Apoi si-a indreptat atentia spre segmentul low-market cu oferte de genul „multe minute gratis in retea”. Acum are un numar aparent redus de clienti, circa 260.000. Operatorul nu ofera servicii de pre-pay. Cum clientii post-pay sunt adevarata sursa de bani, forta Zapp este mai mare decat o arata aparentele.

3G de la GSM sau de la CDMA?

3G in standard GSM se manifesta in banda de 2100MHz si ofera servicii de voce si de videotelefonie. Acest serviciu este in prezent oferit numai de Connex si doar in opt orase. Licenta a costat mult, la fel si investitiile in echipamente, bani care trebuie amortizati. Este greu de estimat care va fi atitudinea clientilor romani fata de aceasta noua solutie de telefonie. Cert este ca in Europa videotelefonia nu a avut impactul scontat. Autoritatile sunt insa optimiste. Pana acum imaginea lasa de dorit, nefiind clara si cu unele „dropuri”.

Dezavantajul incepe inca dinainte de apel: costul ridicat al telefonului. Cel mai ieftin aparat din oferta promotionala a Connex este Motorola V975 si costa 222 $ fara TVA, la pret de abonament. Apelul costa 0,20 $/minut. Se pot „video-apela” doar clientii Connex care au activat acest serviciu. Alt dezavantaj este transformarea telefonului mobil intr-unul fix! Pentru a avea o convorbire trebuie sa te uiti numai spre telefon (cu exceptia momentelor cand arati mediul in care te afli) si sa stai intr-un singur loc.

Azi il vedem si nu e

Printre beneficiile sistemului 3G se numara si traficul pe internet la o viteza mai mare. Connex nu aplica inca internetul mobil broadband prin standardul 3G, proiectul fiind undeva intre promisiune si realitate. Accesul la Internet din oferta actuala nu are inca o viteza cu care operatorul sa se mandreasca.

Internetul mobil printr-o retea GSM nu este inca o solutie viabila pentru cei care doresc viteze mari. Pana la un internet mobil de mare viteza, unii operatori s-au gandit sa exploateze accesul la internet prin GSM.

Internetul mobil in banda larga este oferit de un operator extra-GSM, Zapp. Prin licenta obtinuta pentru „puiul” Zapp 2 pe tehnologie EV-DO (adica transfer de date fara voce), operatorul Zapp ofera acces la internet la o viteza destul de mare. Si Zapp a apelat initial la solutia internetului mobil la o viteza mai mica, pentru a capta clienti si a avea resurse financiare pentru upgradarea sistemului. Mai tineti minte reclama cu Zapp Online? Acele abonamente confereau un trafic relativ redus. Acum Zapp 2 are pe piata doua abonamente Internet Express, unde viteza atinge cote ametitoare in comparatie cu ce a fost. Pentru acest serviciu, abonatul primeste un modem extern care se ataseaza la laptop (sau calculator personal) si accesul este garantat. Acoperirea lui Zapp2 este mai mica decat cea a operatorului-tata, doar in cateva orase.

Asadar, pe viitor, operatorii de GSM vor avea de prins din urma un tren care are deja mare viteza: internetul mobil broadband prin tehnologie EV-DO.

„Call waiting”

Orange si-a luat licenta 3G in noiembrie 2004 si asteapta un moment propice pentru a-si lansa serviciile. Richard Moat, presedintele Orange Romania, este convins ca pana atunci operatorul pe care il reprezinta poate sa faca fata concurentei. De precizat ca in momentul de fata, Orange ofera servicii video bazate pe tehnologia EDGE, adica permite vizionarea de filmulete descarcate de pe serverul operatorului. „Ca performanta, EDGE ne permite sa oferim servicii de date de calitate utilizand spectrele si infrastructura existenta.

Aceasta tehnologie ofera o viteza de transfer superioara GPRS-ului. Tehnologia UMTS (pe baza careia functioneaza 3G-ul, n.red.) furnizeaza in plus servicii de video-telefonie. In prezent, dorim sa valorificam la maximum EDGE, sa largim aria de acoperire si sa oferim un continut cat mai diversificat posibil pentru serviciile video in special. Iar atunci cand UMTS va fi disponibil, EDGE va ramane ca tehnologie complementara cu o mare acoperire geografica, in timp ce UMTS se va dezvolta in zonele cu o densitate mai mare a populatiei”, anunta Richard Moat (foto).

Numarul de abonati de telefonie mobila

– Orange 5.100.000 clienti
– Connex 4.910.000 clienti
– Zapp 260.000 clienti
– Cosmorom 80.000 clienti

Tarife videotelefonie 3G de la Connex

– Abonament de sine statator:

Abonament – 33$
Apeluri voce incluse – 3 ore 33 min.
Apeluri video incluse – 10 minute.
Trafic Internet inclus – 10 Mb (la viteza de 384 kbps).
Tarife voce – Connex si Romtelecom – 0,12 $.
Alte retele – 0,17 $.
Tarife video – 0,20 $ (doar in reteaua Connex).
Tarif Internet – 0,30 $/Mb.

– Extraoptiunea 3G (anexa la un abonament existent):

Taxa lunara – 3$.
Apeluri video incluse – 10 min.
Trafic Internet inclus- 10 Mb.
Tarif video – 0,20 $.

Tarife internet mobil broadband de la Zapp

– Zapp Internet Express 15:

Abonament – 19$.
Trafic inclus – 15 ore.
Tarif internet – 0,02 $/min.

– Zapp Internet Express 100:

Abonament – 39 $.
Trafic inclus – 100 ore.
Tarif Internet – 0,02 $/min.

Batalia frecventelor

In Romania exista acum serviciile generatiei a treia de telefonie mobila. Dupa lansarea Connex 3G, video-convorbirile sunt realitate si pentru romani. Introducerea 3G este punctul culminant al unui traseu intins pe cativa ani.

Textul care urmeaza este numai pentru cunoscatori

Telefonia mobila in standard GSM se manifesta in benzile de 900 MHZ (EGSM), 1.800 MHZ (GSM-DCS) si 1.900 (GSM-PCS). Banda de 900 MHz este cea mai intens utilizata, atat pe plan international, cat si la noi. Avem doi operatori pe banda de 900: Connex si Orange. Numai adunand 5,1 milioane de la Orange cu 4,9 milioane de la Connex, avem 10 milioane de oameni care vorbesc pe banda de 900 MHz. Asa se explica si unele blocaje de retea…

Banda de 1.800 MHz are o capacitate mai mare de preluare a apelurilor, cu mai putine blocaje de retea. Connex si (pe atunci) Dialog intrau pentru a face teste si pe banda de 1.800 MHz pana cand Cosmorom a castigat monopolul in instanta. Astazi un singur operator este in 1.800: Cosmorom. O are degeaba insa: clientii sunt putini.

Banda 1.900 MHz nu exista decat pe continentul american. Exista unele telefoane tri-band, care ofera posibilitatea de roamnig si cu un operator GSM-PCS.

Telefonia mobila CDMA functioneaza in benzile de 450 MHz si 800 MHz. In Romania, Zapp functioneaza in platforma CDMA 2000 1x. CDMA2000 este doar o radio-interfata a standardului IMT-2000. O alta interfata este EV-DO, care ofera servicii de date. La noi, tehnologia EV-DO este detinuta de Zapp 2, un operator de Internet mobil in banda larga, detinut de Zapp.

Ultimele articole

Erori comune în proiectele de case de parter și cum să le eviți

Construirea unei case de parter poate fi un vis împlinit, oferindu-ți o locuință confortabilă...

Cum te ajută specialiștii să obții lucrări de disertație profesionale

Realizarea unei lucrări de disertație reprezintă o etapă de bază în cariera academică a...

Ce este si cum functioneaza dropshipping-ul?

Ce este Dropshipping-ul? In lumea comertului electronic, dropshipping-ul a devenit un model de afaceri tot...

Ce face un statistician medical

Introducere in Statistica Medicala Statisticianul medical este un specialist care joaca un rol crucial in...

Mai multe articole similare

Erori comune în proiectele de case de parter și cum să le eviți

Construirea unei case de parter poate fi un vis împlinit, oferindu-ți o locuință confortabilă...

Cum te ajută specialiștii să obții lucrări de disertație profesionale

Realizarea unei lucrări de disertație reprezintă o etapă de bază în cariera academică a...

Ce este si cum functioneaza dropshipping-ul?

Ce este Dropshipping-ul? In lumea comertului electronic, dropshipping-ul a devenit un model de afaceri tot...