Scrie pentru noi

AcasăFinante PersonalePrimesti pensie daca nu ai lucrat

Primesti pensie daca nu ai lucrat

Ultimele articole

Casa de pensii ilfov cerere recalculare pensie

Casa de pensii Ilfov - Cererea de recalculare a pensieiIn Romania, sistemul de pensii...

Recalculare pensie acord global

Contextul recalcularii pensiilor in acord global Recalcularea pensiilor in acord global este un subiect de...

In Romania, sistemul de pensii este conceput in asa fel incat sa ofere un venit stabil persoanelor care au ajuns la varsta pensionarii. Totusi, acest sistem se bazeaza in principal pe contributiile facute de-a lungul vietii active, iar acest aspect ridica intrebarea: ce se intampla cu cei care nu au lucrat niciodata? Exista vreo posibilitate de a primi pensie in aceste conditii?

Conditiile generale pentru a primi pensie in Romania

In Romania, sistemul de pensii publice este gestionat de Casa Nationala de Pensii Publice, iar dreptul la pensie este reglementat prin Legea nr.263/2010. Potrivit acestei legi, pensia pentru limita de varsta se acorda persoanelor care au realizat stagiul minim de cotizare si au implinit varsta standard de pensionare. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar varsta standard de pensionare variaza in functie de gen si de anul nasterii.

In cazul in care o persoana nu a lucrat deloc sau nu a realizat stagiul minim de cotizare necesar, aceasta nu va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta. Totusi, exista anumite exceptii si situatii particulare in care se poate beneficia de sprijin financiar din partea statului, chiar daca nu s-au realizat contributii.

Pensia de urmas si pensia de invaliditate

O prima situatie in care o persoana care nu a lucrat poate primi o forma de pensie este cea a pensiei de urmas. Pensia de urmas se acorda copiilor, sotului supravietuitor sau parintilor unei persoane care a contribuit la sistemul de pensii si care a decedat. Conditiile pentru acordarea acestei pensii variaza in functie de categoria de urmas.

Copiii care au sub 16 ani sau care urmeaza cursuri intr-o forma de invatamant pana la varsta de 26 de ani pot beneficia de pensia de urmas. Sotul supravietuitor poate primi pensia de urmas daca indeplineste anumite conditii de varsta sau daca a fost casatorit cu persoana decedata pentru o perioada de cel putin 15 ani.

Pe de alta parte, pensia de invaliditate este destinata persoanelor care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca din motive de boala sau accident. Aceasta pensie este acordata indiferent de stagiul de cotizare al persoanei, insa este necesara evaluarea medicala si incadrarea intr-un grad de invaliditate.

Venitul minim garantat

O alta forma de sprijin financiar pentru persoanele care nu au realizat stagiul minim de cotizare si care nu beneficiaza de alte forme de pensie este venitul minim garantat. Acesta este un ajutor social acordat de stat pentru a asigura un nivel minim de trai persoanelor cu venituri mici sau fara venituri.

Venitul minim garantat este reglementat de Legea nr.416/2001 si se acorda in functie de venitul net pe membru de familie, numarul de membri ai familiei si alte criterii stabilite prin legislatia in vigoare. Valoarea acestui venit variaza, dar pentru a avea o idee, in 2023, pentru o persoana singura, venitul minim garantat este de aproximativ 142 de lei pe luna.

Pensia sociala minima

Pensia sociala minima este o masura de protectie sociala destinata persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare insuficient pentru a primi o pensie contributiva decenta. Aceasta pensie se acorda persoanelor care au implinit varsta standard de pensionare si care au o pensie calculata sub nivelul stabilit de lege ca fiind minimul necesar pentru trai.

Cuantumul pensiei sociale minime este stabilit anual prin hotarare de guvern. In 2023, aceasta este de aproximativ 800 de lei pe luna. Astfel, persoanele care au o pensie mai mica de acest cuantum vor primi diferenta pana la suma respectiva.

Pensia suplimentara pentru beneficiarii de ajutor social

Exista cazuri in care persoanele care beneficiaza de ajutor social pot primi si o pensie suplimentara, daca indeplinesc anumite conditii. Aceasta pensie suplimentara poate fi acordata persoanelor care au varsta de pensionare, dar nu au realizat stagiul minim de cotizare, iar venitul lor global este sub un anumit prag stabilit anual.

  • Trebuie sa fi implinit varsta standard de pensionare.
  • Sa nu aiba venituri suficiente pentru un trai decent.
  • Sa beneficieze de ajutor social conform Legii nr.416/2001.
  • Sa nu detina bunuri care pot fi valorificate.
  • Sa fie dispus sa participe la cursuri de calificare sau recalificare, daca este apt de munca.

Aceste masuri au fost introduse pentru a asigura un minim de protectie sociala pentru cei mai vulnerabili membri ai societatii, chiar daca acestia nu au avut posibilitatea de a contribui la sistemul de pensii.

Contributia voluntara la sistemul de pensii

O optiune relativ noua pentru persoanele care nu au lucrat si doresc sa isi asigure un venit la batranete este contributia voluntara la sistemul de pensii. Aceasta metoda permite celor care nu au realizat stagiul minim de cotizare sa contribuie cu sume fixe la bugetul asigurarilor sociale, obtinand astfel dreptul la o pensie.

Conform reglementarilor in vigoare, persoanele interesate pot incheia un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii, stabilind astfel valoarea contributiei si perioada pentru care doresc sa contribuie. Aceasta optiune poate fi avantajoasa pentru cei care au lucrat perioade scurte sau care nu au avut o activitate profesionala stabila.

Rolul specialistilor in domeniu

Consultarea cu un specialist in domeniul pensiilor sau al asistentei sociale poate fi extrem de utila pentru persoanele care se afla in situatia de a nu avea un stagiu complet de cotizare. Specialistii pot oferi informatii detaliate despre drepturile si obligatiile beneficiarilor, precum si despre optiunile disponibile pentru a obtine un venit la batranete.

Ion Popescu, un expert in domeniul asigurarilor sociale, subliniaza importanta informarii corecte si a planificarii financiare pe termen lung. "Este esential ca persoanele sa fie informate si sa ia masuri din timp pentru a-si asigura o pensie decenta. Sistemul de pensii ofera diverse optiuni, dar este nevoie de o intelegere clara a acestora pentru a putea beneficia in mod eficient," afirma Popescu.

In concluzie, desi primirea unei pensii in absenta unui stagiu de cotizare complet poate parea dificila, exista diverse masuri de protectie sociala si optiuni disponibile. Informarea corecta si consultarea cu specialisti in domeniu pot face diferenta in asigurarea unui trai decent la varsta pensionarii.

Ultimele articole

Casa de pensii ilfov cerere recalculare pensie

Casa de pensii Ilfov - Cererea de recalculare a pensieiIn Romania, sistemul de pensii...

Recalculare pensie acord global

Contextul recalcularii pensiilor in acord global Recalcularea pensiilor in acord global este un subiect de...

Ing pensie

Aspecte esentiale ale planificarii unei pensiiPensia reprezinta o etapa inevitabila in viata fiecarui individ,...

Pensie alimentara pentru copil

Pentru multe familii, pensia alimentara pentru copil reprezinta un subiect vital si uneori controversat....

Mai multe articole similare

Casa de pensii ilfov cerere recalculare pensie

Casa de pensii Ilfov - Cererea de recalculare a pensieiIn Romania, sistemul de pensii...

Recalculare pensie acord global

Contextul recalcularii pensiilor in acord global Recalcularea pensiilor in acord global este un subiect de...

Ing pensie

Aspecte esentiale ale planificarii unei pensiiPensia reprezinta o etapa inevitabila in viata fiecarui individ,...