Intreaga lume trece prin schimbari importante in 2022 din punct de vedere economic. Efectele pandemiei, care inca nu s-a stins, se simt in continuare, iar presiunea razboiului din Ucraina este tot mai mare. Toate aceste cauze extrem de importante, determina lumea sa se intrebe ce se va intampla in continuare, romanii fiind cu ochii pe fiecare curs valutar BNR, pentru a vedea cat de stabila sau nu este situatia in Romania.
Turbulente economice si deprecierea leului pe termen scurt
Analistii economici sunt interesati de acest fenomen cu care Romania nu s-a mai confruntat in istoria recenta si anume un conflict militar la granita si efectele sanctiunilor drastice anuntate de Occident impotriva Rusiei.
In acest context, chiar daca este destul de dificil sa se faca previziuni pe un an avand in vedere ca situatia militara poate escalada rapid, specialistii estimeaza cateva lucruri interesante. In primul rand, pe termen scurt, sunt asteptate turbulente economice, iar pe termen lung totul este dictat de cat de mult si cat de bine va rezista Ucraina in fata atacurilor rusesti.
Cateva dintre consecintele importante, pe termen scurt, asupra Romaniei ar fi: cresterea preturilor la petrol si gaze, scumpirea graului, avand in vedere ca rusii sunt exportatori principali ai acestor cereale, si deprecierea leului, reflectata intr-un curs valutar euro si dolar in defavoarea romanilor.
Ce se va intampla pe termen lung
In ceea ce priveste viitorul Romaniei din punct de vedere economic, devine foarte clar ca vor fi probleme cu alimentarea cu gaze pentru iarna care urmeaza. Este foarte posibil ca si inflatia sa sporeasca, iar cresterea economica preconizata la final de 2021 pentru acest an sa fie vizibil incetinita.
Analistii economici se asteapta chiar ca, daca lucrurile in Ucraina degenereaza si mai mult, iar sanctiunile aplicate Rusiei sa fie si mai drastice, urmate de contramasuri violente, sa se declanseze o recesiune globala.
Un lucru este clar: un conflict de o asemenea amploare genereaza incertitudine, iar incertitudinea se reflecta in primul rand in cursul valutar, fie ca este curs lira sterlina sau un altul. Deprecierea leului se va reflecta in scumpirea importurilor si va contribui foarte mult si la tendinta inflationista.
Cursul mediu pentru primele luni din 2022
In primele doua luni ale acestui an, cursul mediu BNR a fost urmatorul, potrivit specialistilor de la curbnr.ro:
- ianuarie: 1 euro = 4.9448 lei, 1 dolar SUA = 4.3681 lei;
- februarie: 1 euro = 4.9456 lei, 1 dolar SUA = 4.3610 lei.
La 1 martie 2022, pretul pentru 1 Euro era de 4.9487 lei, iar pentru 1 dolar SUA de 4.4256 lei.
Cat va costa un euro la finalul acestui an
La finalul anului 2021, specialistii estimau ca in decembrie 2022 un euro va fi cotat la 5,11 lei, inregistrand o depreciere de 3,66% fata de momentul lansarii previziunilor, potrivit unui studiu efectuat de CFA Romania printre analistii economici. Au fost luate in calcul la acel moment cresterea substantiala a inflatiei, dar si anticipatiile in privinta acesteia pentru un an. Pe langa inflatie au crescut si anticipatiile de majorare a ratei dobanzii de politica monetara de trei ori in urmatorul an. Mai exact, 91% dintre expertii chestionati in cadrul acestui studiu au spus ca leul se va deprecia in 2022.
Luand in calcul in special pandemia COVID-19, 75% din analistii care au raspuns intrebarilor cercetarii de fata considerau, in decembrie 2021, ca economia romaneasca va avea de suferit pana la finalul anului 2022.
Carburantii se vor scumpi si mai mult
Avand in vedere tensiunilor politico-militare din ultima perioada, pretul petrolului a urcat la peste 100 de dolari pe baril. Acest lucru inseamna ca se vor mentine pe o perioada lunga de timp cresterile de preturi la carburanti. Potrivit unei analize a cotidianului Libertatea, pentru fiecare crestere de 10 dolari a barilului de titei corespunde o majorare de 3 sau 4% la pompa.
La finalul lunii februarie, in Romania, pretul pentru 1 litru de carburant era de aproximativ 7 lei, avand in vedere ca pretul petrolului a crescut cu 22% de la inceputul anului 2022.
De curand, Ministerul Finantelor a anuntat planuri care vizeaza injumatatirea accizei la carburanti, adica o scadere de un leu in pretul final. Este nevoie insa ca pentru aceasta masura sa fie obtinut acordul Comisiei Europene si sa fie initiate discutii cu companiile din sectorul petrolier.
In concluzie, cursul leului in 2022 va fi destul de imprevizibil, avand in vedere ca Romania, dar si restul tarilor europene trec printr-o grava criza, provocata de razboiul din Ucraina, dar si de pandemia de coronavirus. Incertitudinea, teama si alte emotii puternice legate de aceste probleme grave se reflecta intr-un curs valutar instabil. In plus, conflictul in sine, precum si sanctiunile Occidentului si contramasurile Rusiei se concretizeaza in scumpiri in lant, atat la energie, cat si la alimente.