Drept urmare, Curtea de Apel Bucuresti a dispus marti anularea amenzii de 100.000 de lei aplicate, in aprilie 2017, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) fostului director general al NN Pensii Raluca Tintoiu.
Judecatorii au mai stabilit ca ASF sa-i plateasca Ralucai Tintoiu daune morale de 1.000 de euro. Decizia nu este definitiva.
„Admite actiunea, in parte. Anuleaza decizia de sanctionare nr. 541/14.04.2017 emisa de parata, actele care au stat la baza emiterii sale, precum si toate actele subsecvente, inclusiv decizia nr. 1090/04.08.2017 de solutionare a plangerii prealabile. Obliga parata sa plateasca reclamantei suma de 1.000 de euro (in lei, la cursul BNR din data efectuarii platii), cu titlu de daune morale. Respinge petitul avand ca obiect restituirea amenzii contraventionale, ca fiind formulat impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal. Pronuntata, azi, 16.10.2018, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin mijlocirea grefei instantei”, se arata in decizia CAB.
In aprilie 2017, ASF a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, dupa ce compania a transmis clientilor o scrisoare prin care ii informa ca au existat discutii in spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a Pilonului II de pensii.
De asemenea, a fost decisa sanctionarea cu retragerea autorizatiei directorului general, Raluca Tintoiu, precum si cu o amenda contraventionala de 100.000 de lei.
Scandalului politic privind nationalizarea pensiilor private
Pe 12 aprilie 2017, NN Pensii a transmis o scrisoare clientilor prin care ii informa ca au existat discutii in spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le-a recomandat sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor.
In replica, ministrul Finantelor de atunci, Viorel Stefan, declara ca informatia privind intentia guvernantilor de a nationaliza Pilonul II de pensii nu are „niciun temei” si a spus ca nu exista „nicio ratiune, politica, economica, financiara, bugetara’ care sa determine o astfel de decizie.
La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, spunea ca „scandalul” generat de scrisoarea companiei NN este de fapt „un fake” pornit de la presedintele ASF Misu Negritoiu, iar Guvernul Romaniei ar trebui sa ceara explicatii de la Ambasada Olandei si de la conducerea ING din aceasta tara.
De asemenea, Dragnea solicita ca NN Pensii sa fie sanctionata „extrem de dur”.
„Poate sunt suparati pe corvete. Poate, nu stiu, dar nu poti sa pornesti un asemenea scandal din nimic pentru ca nu a existat nici in programul de guvernare, nici in vreo discutie in Guvern, nici in vreo discutie in coalitie, nici in Parlament despre asa ceva. Ceea ce a facut aceasta companie de asigurari este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF-ul, Guvernul si Ministerul de Finante sa-i sanctioneze extrem de dur pentru ca trebuie sa fie un exemplu si pentru celelalte multinationale care fac zeci de miliarde in Romania si care isi bat joc de romani si de statul roman. Nu exista o astfel de discutie nici macar informala din punctul nostru de vedere (…) Au inceput o campanie online fara sa intrebe pe nimeni”, preciza liderul PSD.
Sursa; Wall-Street.ro