Crag Mazin, creatorul seriei „Cernobil” de la HBO, s-a documentat ani intregi. Pentru a face serialul cat mai conform cu realitatea. De la actori pana la decor, Mazin a creat o „lume Cernobil” care reda in detaliu viata anilor 1980. Focalizandu-se pe tarele vremurilor de atunci in Uniunea Sovietica. Multi s-au grăbit sa prezica o scadere de popularitate pentru HBO, odata cu finalul lui „Game of Thrones / Urzeala Tronurilor”. Iata ca gigantul american a reusit sa compenseze absenta serialului fantasy cu „Chernobyl / Cernobil”. Mini seria fiind extrem de apreciata in randul criticilor, dar si publicului,
]ajungand cel mai apreciat serial din lume pe IMDB. Seria il urmareste pe fizicianul nuclear Valery Legasov, jucat magistral de Jared Harris, care colaboreaza cu guvernul sovietic pentru a rezolva criza. Pe Jared Harris îl ştim din „Mad Men” şi „The Crown”. Un alt rol de senzatie il face Stellan Skarsgard, pe care il stim din „Nymphoniac”, „Thor”, dar si „Good Will Hunting”. Stellan este Boris Shcherbina, clasicul om al aparatul de stat, in parpalac şi foarte greu de convins sa faca ceea ce este corect. Transformarea sa pe parcursul seriei este fantastica.
Recent, Moscow Times a scris ca NTV – post de televiziune rusesc al statului, vrea să facă un film despre Cernobil. Alexei Muradov, regizorul filmului rusesc despre Cernobil, a declarat pentru Moscow Times ca povestea va fi bazata pe conspiratia ca „americanii s-au infiltrat in centrala nucleara” si ca au influentat cumva explozia. „Multi istorici nu neaga ca, in ziua exploziei, un agent al serviciilor secrete ale dusmanului era prezent în centrala”, a declarat Muradov.
In filmul serial „Cernobil” difuzat de HBO, chiar daca subiectul central este accidentul nuclear, numai primul episod este dedicat exploziei reactorului de la Cernobil. Restul episoadelor vorbeste despre sacrificiile pe care sovieticii le-au facut pentru a lupta iîmpotriva consecintelor exploziei. Oameni care au salvat Europa, cu pretul vietii chiar.
Totul despre Cernobil – Ce s-a intamplat
In 2016 s-au împlinit 30 de ani de la dezastrul de la Cernobil.
26 aprilie 1986, ora locala 1:22 minute si 44 de secunde. In cursul unei incercari la putere scazuta, ceruta de autoritatea centrala de la Moscova, reactorul numărul 4 al centralei ucrainene de la Cernobil (110 km nord de Kiev, Ucraina) a atins in cateva secunde o putere de 100 de ori valoarea nominala. Pe 26 aprilie 1986, reactorul de la Cernobil a fost distrus. O cantitate de radioactivitate de ordinul a 12 exabecquereli (-300 Mci) a fost eliberata in atmosfera timp de circa zece zile, contaminand intr-o masura semnificativa o zona de 150.000 kilometri patrati, locuita de aproximativ 6 milioane de persoane si provocand o crestere a radioactivitatii in cea mai mare parte a Europei. Inainte de Cernobil se mai intamplasera doua accidente majore: in 1957 – cel al reactorului UNGG de la Windscale, Marea Britanie şi in 1979 – cel al reactorului REP nr. 2 de la centrala Three Mile Island din SUA. Fiecare dintre cele două accidente au fost clasificate pe nivelul 5 al scării internaţionale a evenimentelor nucleare creata dupa Cernobil- scara INES, care cuprinde 8 niveluri (de la 0 la 7).
Un reportaj din ziarul Pravda, publicat la cateva zile dupa avarie, descria in felul următor cele intamplate: „O explozie a distrus constructia cladirii reactorului si s-a declansat incendiul. Totul s-a intamplat noaptea. Dupa explozie a luat foc acoperisul salii masinilor. O parte din radioactivitate a emanat in afara, iar dupa aceea in interior s-a declanşat un incendiu. Inabusirea incendiului a fost deosebit de dificila: nu se putea folosi apa sau vreo substanta chimica, deoarece ele s-ar fi evaporat imediat. Datorită temperaturii inalte, s-a creat o situatie complexa si deosebit de grea”.
G. Arbatov – Directorul Institutului de studii pentru SUA şi Canada al Academiei de Stiinte a URSS declara intr-un interviu acordat postului de radio BBC: „A fost ca o explozie a unei bombe atomice in atmosfera. In cazul in care reactorul nuclear ar fi functionat la capacitatea lui maxima, de 1.000 megawati, amploarea accidentului ar fi fost si mai mare. Potrivit surselor sovietice, in total 84.000 de persoane au fost evacuate din zona de 30 de kilometri din jurul centralei. Specialisti in probleme nucleare ai Comisiei CEE apreciaza ca accidentul initial, care s-a transformat intr-o adevarata catastrofa s-ar fi produs in timpul unei operatiuni de incarcare cu combustibil nuclear. Pe baza informaţiilor neoficiale, dar credibile, experţii respectivi cred că a avut loc o manevra gresita a masinii pentru aceasta operatiune, a carei consecinta a fost eliberarea unui jet de vapori de apa foarte fierbinte, cu mare presiune si radioactiva, provocand o cascada de incidente ce nu au putut fi controlate (…)”.
Totul despre Cernobil – Consecinte
Mai departe, aflam din diverse rapoarte ale vremii relatate de presa straina la momentul respectiv, la ce concluzie au ajuns agenţii americani, şi care a fost părerea specialistului în radiologie Anghelina Guskova: „Agenti ai serviciilor secrete americane au ajuns la concluzia ca topirea reactorului a fost provocată de, cităm: o explozie chimica de un anumit tip. Am Iodul radioactiv, care poate patrunde in organismul uman prin intermediul laptelui şi se concentreaza in glanda tiroida, constituie marele pericol dupa accidentul nuclear din URSS, au afirmat experţii.
Referindu-se în special la iodul radioactiv, specialistii afirma ca el va ramane in sol sau va fi absorbit de plante, iar ulterior va intra in organismul animalelor, odata cu hrana. (…) Pe de alta parte, temerile europenilor de un efect imediat au fost probabil exagerate”. Anghelina Guskova – specialist in radiologie, membru al Comitetului Stiintific al ONU pentru efectele radiatiei atomice a mai afirmat ca, in comparatie cu organismul barbatului, organismul femeii depaseste mai usor consecintele radiatiei.
La 12 mai 1986, tarile membre ale Comunitatii Economice Europene hotarau suspendarea, pana la 31 mai 1986 a importurilor de produse proaspete provenind din URSS, Ungaria, Polonia, Romania, Bulgaria, Cehoslovacia si Iugoslavia. De asemenea, o serie de tari din Orientul Mijlociu adoptau masuri similare. Tarile CEE si-au sfatuit cetatenii sa nu se duca in Lituania, la Kiev si in vestul Ucrainei si nici in Bielorusia. Ambasadorul Romaniei la Bruxelles arata ca in Romania au fost luate toate masurile necesare pentru a combate o eventuala contaminare radioactiva. Presa americana insista asupra faptului ca incidentul de la Cernobil i-a stirbit lui Mihail Gorbaciov (pe atunci secretar general al CC al PCUS) credibilitatea.
Totul despre Cernobil – Destinatie turistica
Tot mai multi turisti aleg in ultimul timp drept destinatie de vacanta Cernobilul. La atatia ani dupa dezastrul nuclear, oameni din toata lumea vin sa vada acest loc. Iar pentru cei care vor sa ramana peste noapte s-a deschis si un hostel. In 2016, 40 de mii de persoane au ajuns in zona de excludere de la Cernobil. Datorita unui nou sarcofag ce acopera reactorul distrus, nivelul de radiatiii a scazut suficient, asa ca autoritatile permit vizitele scurte. Straini din Australia, Noua Zeelanda, Statele Unite, Canada si din alte tari indepartate vin aici. De pilda, Marea Britanie e pe locul al doilea dupa Polonia ca numar de turisti. Companiile de turism ofera excursii de o zi in orasul Pripiat, candva unul dintre cele mai moderne din Uniunea Sovietica. Locul e cotropit de vegetatia dezlantuita, iar un parc de distractii zace abandonat. N-a avut sansa sa fie folosit vreodata, deoarece lansarea urma sa aiba loc la cateva zile dupa accident. Vizitatorii trebuie sa urmeze insa reguli stricte: nu au voie sa puna mana pe nimic, si nici sa stea pe pamant sau sa foloseasca trepiedul pentru aparatul foto. Nu li se permite sa ia nimic din zona de excludere si le este interzis sa manance afara. Cei care isi aleg o asemenea destinatie sunt insa constienti de riscuri.
Oraşul Pripiat se afla la un kilometru jumatate de centrala nucleara de la Cernobil. Aici locuiau, în momentul exploziei, aproximativ 50.000 de oameni. Astazi sunt mai puţin de 100 de oameni, cei mai mulţi supravegetori la Centrala, iar restul, suflete care s-au intors la casele lor, in ciuda pericolului, pentru ca erau prea saraci pentru a se muta in alta parte. In acest decor apocaliptic, oricat ar părea de ciudat, exista agentii de turism care organizeaza excursii pentru amatorii de senzaţii tari. Iar mulţime de oameni din întreaga lume, fie prin agenţiile de turism, fie pe cont propriu, vin să vadă cu ochii lor Apocalipsa. Excursiile la Cernobil sunt organizate oficial, pentru aproximativ 100 de euro de persoana. Conform informaţiilor oferite de agentiile de turism care „se ocupa” de Cernobil, cu tot cu drumul pana la Kiev, cu avionul si eventual doua zile de cazare in capitala Ucrainei, o vizită la Cernobil nu costa mai mult de 400 de euro. Tinerii sub 18 ani nu au voie in zona şi sunt recomandate haine care sa acopere cat mai bine si care dupa excursie trebuie aruncate. „Turiştii Apocalipsei” sunt sfatuiti sa nu mearga prin praf, pentru ca este puternic radioactiv. Zilele insorite sunt si mai periculoase, nivelul radiatiilor din atmosfera fiind mult ridicat. In zilele ploioase, radiatiile sunt mai reduse. Nimeni nu are voie să ia suveniruri, deoarece totul este contaminat si puternic radioactiv.
Dar, după cum spun ghizii, o oră – două în zona reactorului nu afecteaza ireversibil. „Poate ceva dureri de cap, o jenă în gât şi o iritaţie la ochi, care trece în câteva zile”, spun ghizii! Nimic nu trădează faptul că pădurile din jur ar avea de suferit din cauza radiaţiilor. Este vorba despre o Apocalipsa ascunsa… „Locurile sunt frumoase, aerul este curat si este multă liniste”,titreaza in mod halucinant brosurile unor agentii de turism din Rusia, ori Ucraina. Orasul fantomelor este populat de vulpi, pasari, pisici salbaticite si caini, iar din cand in cand ursi, lupi, caprioare, cerbi si mistreti. Ghizii spun ca dacă aceste animale se simt bine, nu vad de ce oamenii ar avea de suferit, in plus argumentand ca „este un loc pe care lumea ar trebui sa-l vada!”…